Kragtorpvika naturreservat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kragtorpvika naturreservat
Kragtorpvika2.JPG
VerneformNaturreservat
VernetemaVåtmark
Areal1,669
KommuneAurskog-Høland
Opprettet2. oktober 1992

Kragtorpvika naturreservat
59°40′0″N 11°29′0″E

Koordinater: 59°40′0″N 11°29′0″Ø

Kragtorpvika naturreservat, sett fra utkikkspunktet langs fylkesveien.

Kragtorpvika naturreservat er et innsjø- /våtmarksområde i Aurskog-Høland kommune som ble vernet i 1992 for å sikre et viktig våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv.[1]

Naturreservatet ligger sørøst i Øgderen. Innsjøen ligger i et vakkert kulturlandskap, og særlig øst for sjøen er det store jordbruksarealer. Vannet er forholdsvis næringsrikt og Kragtorpvika har en særdeles velutviklet takrørvegetasjon. Vannvegetasjonen for øvrig er preget av sumpplanter og i mindre grad flytebladplanter. Takrør og sjøsivaks er de dominerende artene blant sumpplantene, mens vasslirekne, vanlig tjønnaks, gul nøkkerose og hvit nøkkerose er typiske representanter for flytebladplantene. Undervannsplanter finnes bare i liten utstrekning med unntak av tusenblad.

Det rike fuglelivet i Hemnessjøen skyldes ikke minst den frodige vegetasjonen i vikene. Sjøen har funksjon som hekke- og oppvekstområde og som rasteplass for vade- og andefugl under trekk. En stor andel av Norges bestand av toppdykkere hekker i innsjøen. Ellers hekker arter som knoppsvane, stokkand, sothøne, hettemåke, makrellterne, vipe, rørsanger og sivspurv i områdene langs innsjøen. Storlom, rødstilk og grønnstilk hekker sannsynligvis også der. Kragtorpvika naturreservat må ses i forbindelse med Kollerudvika naturreservat som ligger nordøst i sjøen.

Området ligger nær vei. Det er restriksjoner på vanlig ferdsel i reservatet i perioden 1. april–15. juli.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Direktoratet for naturforvaltning, faktaark Besøkt 25. februar 2013.
  2. ^ «Forskrift om vern av Kragtorpvika naturreservat, Aurskog-Høland kommune, Akershus.». Stiftelsen Lovdata. 2. oktober 1992. Besøkt 30. mars 2015.