Koroljov (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Koroljov
Королёв (ru)

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
RegionMoskva oblast
StatusBy
Grunnlagt26. desember 1938
Oppkalt etterSergej Koroljov
TidssoneMSK
Postnummer141070–141080
Retningsnummer495
Areal55,47 km²
Befolkning183 402 (2010)
Bef.tetthet3 306,33 innb./km²
Høyde o.h.160 meter
Bystatus1938
Nettsidewww.korolev.ru
Kart
Koroljov
55°55′00″N 37°49′00″Ø

Ved Koroljovs bygrense
Mission Control Center

Koroljov (russisk: Королёв) er en by i Moskva oblast i Russland. Den ligger rundt 20 km nordøst for Moskva. Innbyggertall: 142 568 (folketelling 2002).

Byen er kjent som den russiske romfartens vogge. Byen ble grunnlagt i 1938 under navnet Kaliningrad, som det ledende sovjetiske senter for produksjon av antitank- og luftforsvarsartilleri. Etter andre verdenskrig ble imidlertid artillerifabrikken ombygd for produksjon av raketter og romfartøyer, under ledelse av den russiske vitenskapsmannen og akademikeren Sergej Pavlovitsj Koroljov. Fabrikken ble senere kjent som RKK Energija. I juli 1996 ble bynavnet endret til Koroljov, for å unngå forveksling med den mer kjente byen Kaliningrad.

Rakett- og romfartskomplekset «RKK Energija» er den største arbeidsgiveren i byen, i tillegg finnes det en rekke andre industrier i Koroljov. Det russiske kontrollsenteret for romferder (russisk: Центр Управления Полётами (ЦУП) – Tsentr Upravlenija Poljotami (TsUP)) ligger også i Koroljov. Dette tilsvarer NASAs Mission Control Center i Houston, Texas.

Historie[rediger | rediger kilde]

På 1100-tallet lå en slavisk bosetning på stedet til dagens Koroljov. Bosetningen lå ved et sted hvor flere handelsveier mellom fyrstedømmene Moskva og Vladimir-Suzdal møttes. Etter mongolenes invasjon av Russland gikk regionen tilbake. På 1700-tallet ble en av Russlands første tekstilfabrikker etablert her.

På slutten av 1800-tallet og frem til revolusjonen i 1917 lå det mange datsjaer for velstående moskovitter i Koroljov. Mange berømte personer, som Konstantin Stanislavskij, Anton Tsjekhov, Valerij Brjusov, Boris Pasternak, Anna Akhmatova, Isaak Levitan, Pavel Tretjakov, Marina Tsvetajeva og Vladimir Lenin bodde her.

Kultur og underholdning[rediger | rediger kilde]

Byen har 6 store kulturelle sentre, 4 museer, kunstskoler, sentre for barn og teknisk kreativitet, teatergrupper, et musikal-teater, barneteater-skole og en skole for kinematografi og TV.

Idrett og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Byen har 3 stadioner som ligger i gåavstand fra sentrum, blant annet stadion til FK «Vympel». Det er også 3 svømmehaller, og i stadionet «Metallist» drives leksjoner for isklatring om vinteren.

Medier[rediger | rediger kilde]

«TV Koroljov24» og «RTV-Podmoskovje» har sine hovedkvarter i Koroljov. «TV Koroljov24» er spesielt kjent, og denne bykanalen har nesten blitt synonymt med lokalfjernsyn. Koroljov har også flere lokalaviser. «Kaliningradskaja Pravda» har en historie som strekker seg tilbake til 1931. Av de smalere Koroljov-avisene er «Nedelja v Podlipkah» og «På Jaroslavke».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]