Sergej Koroljov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sergej Koroljov
SKorolow.jpg
Født30. desember 1906 (juliansk)
Zjytomyr
Død14. januar 1966 (59 år)
Moskva
GravlagtKremlmurens nekropolis
Utdannet ved Kievs polytekniske institutt (1924–1926), Bauman Moscow State Technical University
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Luftfartsingeniør, structural engineer, universitetslærer, militærperson, forsker, soldat
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
NasjonalitetSovjetunionen
Medlem avDet russiske vitenskapsakademi, Sovjetunionens vitenskapsakademi
Utmerkelser
7 oppføringer
Leninordenen, Ærestegnets orden, Leninprisen, Medal "For Labour Valour", Medalen for tappert arbeid under Den store fedrelandskrigen 1914–1945, Helt av det sosialistiske arbeidet, Helt av det sosialistiske arbeidet
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Sergej Koroljov på slutten av 1933.

Sergej Pavlovitsj Koroljov (russisk: Серге́й Па́влович Королёв, ukrainsk: Сергій Павлович Корольов [Serhij Pavlovytsj Korolov]; født 30. desember 1906jul./ 12. januar 1907greg. i Zjytomyr, død 14. januar 1966 i Moskva) var en sovjetisk rakettforsker. Han spilte en sentral rolle i Sovjetunionens erobring av verdensrommet. Koroljov sto bak alle de første sovjetiske romtriumfene. Han ble utnevnt til Helt av det sosialistiske arbeid (to ganger), fikk Leninordenen (tre ganger) og Leninprisen i 1971 for sitt arbeid.

Koroljov var utdannet flykonstruktør og ble i 1930 en av hovedpersonene i rakettforskningsforeningen MosGIRD. Han var en av de første pionerene av kjemiske raketter. I 1932, sammen med sin kollega Valentin Glusjko, konstruerte han Sovjetunionens første rakettfly. Etter hvert oppsto det sterk uenighet mellom de to, og i 1938 ble Koroljov angitt av Glusjko for illojalitet mot staten, og dermed satt i straffarbeid i Sibir i de neste åtte år. I begynnelsen av andre verdenskrig ble Sergej Koroljov overført til et fengsel sammen med andre flykonstruktører, ettersom Stalin trengte eksperter til å bygge fly.

Etter krigen, i 1948, ble han leder for konstruksjonsbyrået Energija (tidligere NII-88). Byrået hadde sitt hovedkvarter i Kaliningrad, utenfor Moskva, og oppgaven var å utvikle raketteknologi basert på den tyske V-2-raketten. Denne teknologien ble senere brukt i rakettene som 4. oktober 1957 skjøt Sputnik 1 ut i verdensrommet, 2. november samme år også Sputnik 2 med romhunden Laika om bord og til slutt også Vostok 1 med Jurij Gagarin om bord 12. april 1961. Dermed ble Koroljev en berømt helt i Sovjetunionen, selv om hans navn ikke ble kjent blant folk flest. 1 1996 besluttet president Boris Jeltsin at byen Kaliningrad skulle omdøpes til Koroljov.

Mot slutten av sitt liv hadde Koroljov hjerteproblemer. Hans helse hadde også blitt sterkt svekket etter arbeidet i det kalde Sibir. Korlojov døde i 1966. Etter hans død begynte det sovjetiske måneprogrammet å falle fra hverandre, til det ble kansellert av Leonid Bresjnev.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]