Koreansk toppmøte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Koreansk toppmøte (Sør-Korea)
Hangul남북정상회담
Hanja南北頂上會談
Revidert romaniseringNambuk Jeongsang-hoedam
McCune-ReischauerNampuk Ch'ŏngsang-hoetam
Koreansk toppmøte (Nord-Korea)
Chosŏn'gŭl북남수뇌상봉
Hanja北南首腦相逢
McCune-ReischauerPungnam Sunoe-sangbong
Revidert romaniseringBungnam Sunoe-sangbong

Koreansk toppmøte refererer til to møter mellom de politiske lederne i Sør-Korea og Nord-Korea. Møtene ble avholdt i 2000 og 2007. Møtene er viktige fordi en mangler formell kommunikasjonskanal mellom de to koreanske statene.

På møtene har en blant annet diskutert en fredsavtale for å avslutte Koreakrigen, den store troppekonsentrasjonen ved den felles-koreanske grensa (vel 2 millioner soldater)[1], det nordkoreanske atomvåpenprogrammet og menneskeretter.

Det første koreanske toppmøtet ble avholdt i Pyongyang mellom 13. og 15. juni 2000, mellom den nordkoreanske leder, Kim Jong-il og den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung. Kim Dae-jung fikk senere samme år Nobels fredspris for hans forsøk på å skape dialog med Nord-Korea, blant annet ved å ha tatt initiativ til toppmøtet som en del av sin solskinnspolitikk basert på en tilnærming til nord, en politikk som med varierende hell ble arvet av den senere presidenten Roh Moo-hyun. President siden 2008, Lee Myung-bak, har inntatt en noe tøffere holdning til Nord-Korea. I ettertid er det avslørt at Sør-Korea i hemmelighet hadde betalt den nordkoreanske regjeringen 500 millioner USD for å delta på toppmøtet.[2] Nyheten om dette forårsaken en stor politisk skandale da den ble kjent.

Det andre møtet ble avholdt mellom 2. og 4. oktober 2007 i Pyongyang, mellom Kim Jong-il og den sørkoreanske presidenten Roh Moo-hyun. Dette møtet ble avholdt etter at en hadde hatt en viss suksess med atomvåpenavspenning på den koreanske halvøy, der Nord-Korea i bytte mot økonomisk og teknologisk hjelp, ville avvikle sitt atomvåpenprogram.

Toppmøtet fant trolig sted etter et visst ytre press fra de andre nasjonene som deltar i Sekspartsforhandlingene, Kina, Japan, Russland og USA, men særlig fra Kina som er det nærmeste Nord-Korea har en alliert i dag.

Det første koreanske toppmøtet (13. juni - 15. juni 2000)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: 15. juni-erklæringen

Ifølge erklæringen som kom ut fra det første koreanske toppmøtet, skulle det avholdes fire møter på minister- og militær-nivå fire ganger i Pyongyang, Seoul og Jejuøya fra juli til desember 2000. Møtene involverte også Røde Kors-samtaler mellom Nord og Sør og arbeidsmøter for økonomisk samarbeid fram til mars 2007.

I august 2000, 50 år etter utbruddet av Koreakrigen, møttes noen medlemmer av familier som ikke hadde hatt kontakt med hverandre siden krigsutbruddet i Pyongyang og i Seoul. Flere familiegjenforeninger er avholdt siden.

Det andre koreanske toppmøtet (2. oktober - 4. oktober 2007)[rediger | rediger kilde]

15. juni-erklæringen som ble signert på det første koreanske toppmøtet sier at det skal avholdes et nytt toppmøte på et avtalt tidspunkt. Den opprinnelige tanken var at det neste møtet skulle avholdes i Sør-Korea, men dette ble ikke tilfellet i 2007.[3]

Den sørkoreanske president Roh Moo-hyun gikk den 2. oktober 2007 over den demilitariserte sonen på vei til Pyongyang for å møte Kim Jong-il.[4][5][6][7]

På møtet ble det gjennomført flere samtaler og diskusjoner, og de to partene bekreftet intensjonen fra 15. juni-erklæringen, og diskuterte flere emner som å forbedre de koreanske relasjonene, fred på Koreahalvøya, mulighetene for det koreanske folket og endelig en gjenforening av Korea. 4. oktober 2007 signerte de to statslederne en fredserklæring. Dokumentet tok til orde for å erstatte våpenhvileavtalen etter Koreakrigen med en permanent fredsavtale.[8]

Gaver[rediger | rediger kilde]

Kim Jong-il gav Roh Moo-hyun fire tonn songisopp verdsatt til 2,6 milliner USD. Denne toppen anses som en koreansk delikatesse og ett kilo sopp selges for 600,000 won (656 USD) i Sør-Korea. Kim Jong-il fikk kjørt 500 bokser med sopp til grensa etter tredagersmøtet. Dette var ikke ulikt det første møtet i 2000 da Kim Jong-il gav Kim Dae-jung tre tonn av den samme soppen. Roh Moo-hyun gav først Kim Jong-il en samling sørkoreanske filmer og TV-drama som inkluderte hans favorittskuespiller Elizabeth Taylor, som normalt hadde vært forbudt i Nord-Korea, men også malte foldeskjermer og et te-sett.[9]

Fredaerklæringen (åtte punkts program)[rediger | rediger kilde]

 1. Sør- og Nord-Korea skal implementere 15. juni-erklæringen.
 2. Sør- og Nord-Korea skal arbeide for felles respekt og tillit for å overkomme forskjellene i ideologisk system.
 3. Sør- og Nord-Korea skal redusere den militære spenningen og avholde ministermøter i november i Pyongyang for å diskutere måter for å støtte koreansk økonomisk samarbeid og redusere spenningen.
 4. De to partene er enige om nødvendigheten for å avslutte den eksisterende våpenhvileavtalen og etablere en permanent fredsavtale.
 5. De to partene skal etablere en spesiell fredssone rundt Haeju i Nord-Korea og de nærliggende områdene.
 6. Sør- og Nord-Korea skal utvikle samarbeid innenfor historie, språk utdanning, teknologi, kultur, sport og sosiale sektorer.
 7. Sør- og Nord-Korea skal aktivt fremme humanitært samarbeid og utvide programmet for familiegjenforeninger.
 8. Sør- og Nord-Korea skal styrke samarbeidet for nasjonale interesser på den internasjonale arena og for koreanere i utlandet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Kim's War Machine». Arkivert fra originalen 18. februar 2003. Besøkt 4. november 2007.  Arkivert 24. desember 2007 hos Wayback Machine.
 2. ^ US Department of State Background Note: South Korea state.gov, 9. oktober 2007
 3. ^ Naenara Arkivert 30. november 2007 hos Wayback Machine. Artikkel som inkluderer bilder.
 4. ^ Korean leaders in historic talks, BBC, Tuesday, 2. oktober 2007
 5. ^ In pictures: Historic crossing, BBC, 2. oktober 2007
 6. ^ Mixed feelings over Koreas summit, BBC, 2. oktober 2007
 7. ^ Kim greets Roh in Pyongyang before historic summit, CNN, 2. oktober 2007
 8. ^ Korean leaders issue peace call, BBC, 4. oktober 2007
 9. ^ Kim thanks Roh with million-dollar mushrooms, The Age, 5. oktober 2007

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
Wikinews Wikinews: North and South Korea sign peace pact – relatert engelskspråklig nyhetssak

Pressemeldinger[rediger | rediger kilde]

Andre lenker[rediger | rediger kilde]