Kopperå II kraftverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kopperå II kraftverk
LandNorge
StedMeråker
VassdragStjørdalsvassdraget
Prod.start1900
Nedlagt1994
Tekniske data
Fallhøyde84 meter
Effekt5,9 megawatt
Årsproduksjon35 GWh
Kart
Kopperå II kraftverk
63°23′32″N 11°50′03″Ø

Kopperå II kraftverk var et vannkraftverk i Kopperå i Meråker kommune i Trøndelag.

Det var et elvekraftverk som utnytter et fall på 84 meter i Nedre Kopperåfoss. Elven er demmet opp i Kontordammen, som ligger ved utløpet av Kopperå I.

Installert effekt var 5,9 MW. Årsproduksjon var 35 GWh.

Kraftverket ble bygget i 1900 sammen med den første karbidfabrikken. Det ble installert to turbiner på 1500 hk hver, med lavspent generator 65V 4750 A koblet rett til karbidovner.

Anlegget lå vanskelig tilgjengelig under stupet nede ved elven, siden det på den tiden var kostbart bygge kraftoverføring. Og fabrikkeier Ole Haugan ville ha mest mulig kraft til fabrikken. Da utbyggingen startet var karbidproduksjonen svært lønsomt. Men det medførte at mange startet storproduksjon, og prisene falt dramatisk. Fabrikken ble ulønnsom og nedstengt etter kort tid.

Men kraftverket fikk et lenger liv. Det ble ombygd i 1930 med en francis turbin på 7500 hk, som ble fjernstyrt fra Kopperå I. Meraker smelteverk ble flyttet opp til Kopperå.

Kraftverket ble nedlagt i 1994 da Meråker kraftverk og Tevla kraftverk ble satt i drift. Bygget er revet, men rørgaten ligger fremdeles i terrenget.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata