Hopp til innhold

Kistafoss kraftstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kistafoss kraftstasjon
StedTydal
RegionTydal kommune, Trøndelag
Prod.start1949
Nedlagt1960
Tekniske data
Fallhøyde20 m
Effekt0,25
Kart
Kistafoss kraftstasjon
63°02′46″N 11°35′32″Ø

Kistafoss kraftstasjon ligger i Tydal kommune i Trøndelag og den ligger vakkert til nede ved Kistafossen i nærheten av en idyllisk fiskeplass.

Kraftstasjonens levetid var kort. Anlegget ble åpnet i 1949 og nedlagt i 1960 da Nea-utbyggingen i regi av daværende Trondheim Energiverk (Nå: Trondheim Energi) var en realitet. Kistafoss ble således overflødig. Tydal Kommunale Kraftverk gikk over fra kraftproduksjon til å bli en ren strømdistributør i kommunen, med salg av billig konsesjonskraft fra Nea-utbyggingen. I tillegg til fortsatt bygging og drift av sitt distribusjonsnett. Foretaket skiftet i nyere tid navn til Tydal Kommunale Energiverk (TKE).

For bygdas befolkning og Tydal kommune var det imidlertid et historisk øyeblikk da strømmen ble satt på kl. 18.20 den 7. august 1949. I 1951 ble linjenettets siste byggetrinn fullført, da linja fra Løvøya til Stugudal ble spenningssatt. Dermed var det strøm i hele Tydal. Stasjonen ble dimensjonert for 250kW, og energien ble fraktet ut i bygda via 5kV høyspent linjenett. (Dette nettet ble i 1964 oppgradert til 22kV ved å bytte isolatorer og trafoer).

Levevilkårene i bygda fikk radikale omveltninger. Kistafoss regnes som Tydals vugge til økonomisk vekst og utvikling innen kraftindustrien.

I dag er den nedlagte stasjonen et kraftverkmuseum med utstilling i maskinhallen. Utstillingshallen har bevart det opprinnelige miljøet med vaktbu, maskiner, gjenstander og verktøy fra den tid da anlegget var i drift. Plansjeutstillingen forteller om anleggsvirksomheten i tekst og bilder. En modell anskueliggjør kraftindustriens historie.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tydal kommune (som har gitt tillatelse til å bruke stoff fra nettsida).