Konrad Raiser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Konrad Raiser
Konrad Raiser 2012.JPG
Født25. januar 1938 (81 år)
Magdeburg
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg, Harvard University, Universitetet i Zürich, Eberhard-Karls-Universität Tübingen
Beskjeftigelse Teolog, universitetslærer
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland (2004)

Konrad Raiser (født 25. januar 1938 i Magdeburg i Tyskland) er en tysk teolog, prest og tidligere generalsekretær i Kirkenes verdensråd.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Konrad Raiser er sønn av juristen Ludwig Raiser og vokste opp i Schwerin, Göttingen, Bad Godesberg og Tübingen. Han tok abitur i 1957 i Tübingen.

Raiser studerte teologi ved universiteter i Tübingen Bethel, Heidelberg og Zürich-

Prest, teolog[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert som luthersk (evangelisk) prest i 1964. Han jobbet da allerede i den evangeliske kirken i Württemberg. Der jobbet han frem til 1965, da han dro til Harvard i USA for videre studier. Han kom tilbake til Tyskland i 1967, og jobbet som assistent i praktisk teologi ved Universitetet i Tübingen. I 1970 tok han doktorgrad i teologi.

I 1969 begynte han å jobbe ved Kirkenes verdensråds hovedkvarter i Genève. Han jobbet da som studiesekretær for Faith and Order-avdelingen. I 1973 ble han utnevnt til visegeneralsekretær med ansvar for avdelingen for rettferdighet og tjeneste. I denne perioden var han også i programkomiteene for KVs generalforsamlinger i Nairobi og Vancouver.

Han vendte tilbake til Tyskland i 1983 og inntok en stilling som professor i systematisk teologi ved Ruhr-Universität Bochum. Der var han samtidig leder for universitetets økumeniske institutt. Fra 1983 til 1993 var han også leder for Deutschen Evangelischen Kirchentag, et økumenisk forum for tyske protestantiske kirker. han var også redaksjonsleder for tidsskriftet Ökumenische Rundschau, og han var med i forbredelsekomiteene for den europeiske økumeniske kirkekonferansen i Basel i Sveits i 1989 og KVs verdensforum for rettferdighet, fred og skaperverkets integritet i Seoul i Sør-Korea i 1990. I 1991 var han utsending fra sitt kirkesamfunn til KVs generalforsamling i Canberra.

Generalsekretær for Kirkenes Verdensråd: I 1992 ble han valgt av sentralkomiteen i Kirkenes verdensråd til organisasjonenens generalsekretær for en femårsperiode. Han startet arbeidet i vervet i januar 1993, og i september 1996 ble han gjenvalgt for en ny femårsperiode. Denne gikk ut 2002, men på grunn av interne prosesser i organisasjonen ble den utvidet med ett år, og gikk ut 2003.

Raiser er æresdoktor ved det teologiske akademiet i Budapest og ved universitetet i Genève. Han har gitt ut fire bøker og en rekke artikler i tidsskrifter. Som generalsekretær for Kirkenes verdensråd var han også redaktør for tidsskriftet The Ecumenical Review.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Identität und Sozialität (1971)
  • Ökumene im Übergang (1989)
  • Wir stehen noch am Anfang – Ökumene in einer veränderten Welt (1994)
  • To Be the Church – Challenges and Hopes for a New Millennium (1997)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Emilio Castro 
Generalsekretær i kirkenes verdensråd
Etterfølger:
 Samuel Kobia