Ruhr-Universität Bochum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 51°26′38″N 7°15′42″Ø

Ruhr-Universität Bochum
Ruhr-Universität Bochum
Grunnlagt 1962
Type Universitet
Direktør Gerhard Möller
Beliggenhet Bochum, Nordrhein-Westfalen, Tyskland
Studenter 34024 (2010/11)
Ansatte 5300 (2010/11)
Medlemskap UAMR - University Alliance Metropolis Ruhr [1], DAAD, DFG
Nettsted www.ruhr-uni-bochum.de

Ruhr-Universität Bochum ligger i den sørlige delen av den tyske byen Bochum mot dalen til elven Ruhr. Den ble grunnlagt i 1962 og er dermed det eldste universitetet i Ruhrområdet. Med over 30 000 studenter er den blant de ti største universitetene i Tyskland.

Universitetet er et fulluniversitet som dekker alle sentrale universitetsfag, og inndelingen er klassisk med fakulteter for humanistiske, ingeniørvitenskaplige, naturvitenskaplige og medisinske fag.

Ruhr-universitetet i Bochum var ved grunnleggelsen det første nye universitetet i Vest-Tyskland etter andre verdenskrig. Det ble bygget som et moderne campus-universitet i den sørlige forstaden Querenburg utenfor bykjernen. Nesten all aktivitet er samlet på campusområdet. Universitetet dominerer området med studentbyen Hustadt og handlesenter Uni-Center.

Ruhr-universitetet sees som et reformuniversitet og er en foregangshøyskole i Tyskland når det gjelder Bologna-prosessen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ideen om et universitet i Ruhrområdet går tilbake til 1948 da man planla den andre tekniske høyskolen i Westfalen. Da var Dortmund favoritten for å få en høyskole/universitet. Først tolv år senere ble beslutningen tatt og da vant Bochum etter en til tider bitter debatt. Hele Ruhr-området var inn i en dyp økonomisk krise etter at kullgruvene stengte på denne tiden og byen som fikk universitetet ville få et betydelig løft.

Universitetet er tegnet av arkitektbyrået Hentrich, Petschnigg & Partner i Düsseldorf, som vant en arkitektkonkurranse der blant andre Walter Gropius og Ludwig Mies van der Rohe deltok. Helmut Hentrich ved HPP så universitetet som en havn i kunnskapens hav der bygningene symboliserer skip som legger til. 1965 kunne man flytte inn i de første bygningene, men først 1974 var alle bygningene, for eksempel kantinen (Mensa) og Audimax (Auditorium maximum), ferdige.

I etterkant har den monumentale bruken av betong blitt kritisert. Dessuten har kvaliteten på bygningene vært omdiskutert, og betydelige restaureringer er blitt gjort opp gjennom årenes løp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]