Kirkenes Verdensråd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kirkenes Verdensråd (KV) (eng.: World Council of Churches) er verdens største økumeniske organisasjon. Over 340 kirkesamfunn er medlem i KV, med omkring 550 millioner kristne i mer enn 120 land. Hovedkvarteret ligger i Genève, Sveits. Generalsekretær er for tiden Olav Fykse Tveit.

Nesten alle østlig-ortodokse kirker, en rekke protestantiske kirker (Den anglikanske kirke, en del baptister, mange lutherske, reformerte og metodistkirker) og et bredt utvalg andre uavhengige kirker er medlem av KV.

Verdens største kirkesamfunn, Den katolske kirke, er imidlertid ikke medlem. De siste tiårene har Den katolske kirke imidlertid hatt et nært samarbeid med KV, og sender observatører til alle større KV-konferanser. Og Det pavelige råd for fremme av kristen enhet, under Den romerske kurie, utvelger 12 fullverdige medlemmer til KVs Faith and Order Commission.

I desember 2010 hadde generalsekretær Olav Fykse Tveit samtaler med pave Benedict XVI i Vatikanet.

KV har to norske medlemmer: Den norske kirke og Norges Kristne Råd.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnsteinen til verdensrådet ble egentlig lagt i 1910 ved Verdensmisjonskonferansen i Edinburgh, da misjonsledere under inntrykk av de nasjonale, politiske og økonomiske forholdene i verden, våget å tenke radikalt når det gjaldt å bygge opp et samarbeide mellom kirkesamfunn som kunne fremme den kristne tro. Mange kirkesamfunn ble inspirert av tanken om at kristne skulle sammen utføre kallet om å være en misjonerende religionsenhet.

Kirkenes Verdensråd ble offisielt opprettet i Amsterdam den 23. august 1948. 147 kirkesamfunn innledet dermed et verdensomspennende samarbeid med det mål å kunne fremme sin enighet om kristendommens grunnvoller.

Generalsekretærer[rediger | rediger kilde]

År Navn Kirke Nasjonalitet
1948 - 1966 Willem Visser 't Hooft De reformerte kirkene i Nederland/ Føderasjonen av sveitsiske protestantiske kirker, Genève Nederland Nederlandsk
1966 - 1972 Eugene Carson Blake United Presbyterian Church (USA) USA Amerikansk
1972 - 1984 Philip Potter Metodistkirken Dominica Dominikansk
1985 - 1992 Emilio Castro Den evangeliske metodistkirken i Uruguay Uruguay Uruguayansk
1993 - 2003 Konrad Raiser Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) Tyskland Tysk
2004 - 2009 Samuel Kobia Metodistkirken i Kenya Kenya Kenyansk
2009 - Olav Fykse Tveit Den norske kirke Norge Norsk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]