Kommasmyger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kommasmyger
Foto: Svdmolen
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hesperia comma
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: kommasmyger, sølvflekket smyger
Hører til: Hesperiinae,
smygere,
sommerfugler
Habitat: blomsterenger og lysninger i bjørkeskogen
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika, mye av Asia og Nord-Amerika; i Norge spredt over det meste av landet, men sjelden på Vestlandet

Kommasmyger (Hesperia comma) er en sommerfugl som hører til familien smygere (Hesperiidae). Den er en av de «gylne» smygerne, der oversiden har en varmt rødbrun farge. Den finnes over store deler av Norge, men mangler på Vestlandet. Eksemplarer fra fjellbjørkeskogen har mindre vinger og kraftigere kropp, og kalles f. catena, men det er uvisst om de bør regnes som en egen underart.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten (vingespenn 22 – 28 mm) sommerfugl, særlig nordlige eksemplarer er små og kortvingede. Oversiden er rødlig gulbrun, vingen er mørkere mot spissen, med lyse flekker som er diffuse på oversiden av vingene, mer tydelige på undersiden. Hannen har en markert svart skråstripe av duftskjell på forvingens overside. Undersiden er grønnlig, bakvingen med store, svartkantede sølvflekker som gjør det lett å kjenne igjen arten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Kommasmygeren flyr på magre og tørre enger, nordpå og i fjellet også i lysninger i bjørkeskogen og langs bekkefar og fuktsig, i juli – august. Larven lever på forskjellige slags gress. Lengst i nord bruker den trolig to år på utviklingen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Kommasmygeren er svært vidt utbredt og finnes på alle nordkontinentene. I Norge finnes den spredt i lavlandet i Sør-Norge, men ikke på Vestlandet bortsett fra i indre fjordstrøk. I Jotunheimen og på Dovrefjell flyr den opptil 1200 moh. Den finnes også i Troms og Finnmark, men ser ut til å mangle i et område i Midt-Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]