Kjell Gjerseth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Gjerseth
Født14. sep. 1946[1]Rediger på Wikidata (75 år)
Beskjeftigelse JournalistRediger på Wikidata
Parti Arbeidernes kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Tarjei Vesaas' debutantpris (1983)Rediger på Wikidata

Kjell Gjerseth (født 14. september 1946) er en norsk politisk aktivist (AKP), journalist og forfatter.

Gjerseth var først aktiv i Unge Høyre, i 1965 som formann i Rogaland Unge Høyre, men gikk ut derfra i protest mot Vietnamkrigen. Han ble så aktiv i AKP(m-l) og fulgte i 1976 partiets linje om selvproletarisering som industriarbeider ved Jøtul. Som fagforeningsaktiv ble han i 1976 landskjent som leder for en seks ukers ulovlig streik på Jøtul og året etter som en av AKPerne som var delegater til LO-kongressen i 1977.

Gjerseths politiske aktivisme dreide siden i retning journalistikken og han begynte som journalist i partiavisen Klassekampen. Gjerseth engasjerte seg sterkt i solidaritet med Afghanistan etter den sovjetiske okkupasjonen av landet i 1979, et engasjement han har beholdt siden. Den politiske aktivismen på ytterste venstre fløy skaffet Gjerseth oppmerksomhet fra Politiets Overvåkningstjeneste og han ble overvåket fra 1976 av. Gjerseth ble i 2003 tilkjent 20 000 kroner i erstatning for den delen av POTs overvåkning som var ulovlig.

Gjerseth studerte først journalistikk. I 1972 avla han hovedfag i sosiologi ved Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Konflikt – kommunikasjon: en rapport om unge sosialklienter tilknyttet «stoffmiljøene» i Oslo sentrum, deres tradisjon og forhold til Ungdomskontorets Uteseksjon. Han var, i en tid før han ble industriarbeider, lektor ved det som da het Distriktshøgskolen i Volda.

Gjerseth har også arbeidet som journalist i Stavanger Aftenblad. Han har lang erfaring fra forskjellige konfliktområder. Under den første Gulfkrigen var han den eneste norske journalisten som ble igjen i Bagdad. Han har vært framtredende blant norske kulturarbeideres motstand mot USAs angrep på Afghanistan og okkupasjon av Irak, bl.a. som bidragsyter i antikrigs-antologien Pax Poeta (Det Norske Samlaget 2003.

I 1983 utga Gjerseth sin hittil eneste roman, Chakoo, fra Afghanistan under den sovjetiske okkupasjonen. Boka ble belønnet med Tarjei Vesaas' debutantpris.

I 1968 var Gjerseth redaktør i studentavisen Universitas.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Kjell_Gjerseth[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nedrebø, Rune (30. januar 2003). «Kjell Gjerseth får erstatning for ulovlig overvåking». Stavanger Aftenblad: 5. 
  • Vaage, Lars (1981). Rogaland Høyre 60 år. Stavanger: Rogaland Høyre. 
  • «Kjell Gjerseth 60 år». Stavanger Aftenblad: 41. 14. september 2006. 


Forrige mottaker:
Roy Jacobsen
Vinner av Tarjei Vesaas' debutantpris
Neste mottaker:
Anne Bøe