Kirsten Kokkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kirsten Kokkin
Født23. aug. 1951[1][2]Rediger på Wikidata (72 år)
Beskjeftigelse
FarSverre Kokkin[3]
NasjonalitetNorge

Kokkins skulptur av Kronprinsesse Märtha ved Kronprinsesse Märthas kirke i Stockholm.

Kirsten Kokkin (født 23. august 1951 i Oslo) er en norsk skulptør. Hun har sin utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i Oslo, Statens kunstakademi i Oslo og Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Kokkin er førsteamanuensis i figurative fag på Kunsthøgskolen i Oslo.

Kokkin debuterte i 1972 og flyttet til USA i 1987 og pendlet mellom Oslo og Colorado. Hun har hatt flere separatutstillinger og en rekke utsmykningsoppdrag.

Kokkin står i den figurative, europeiske tradisjonen fra Michelangelo, Giovanni Lorenzo Bernini, Auguste Rodin og Gustav Vigeland.[trenger referanse]

I Norge er Kokkin mest kjent for portrettbyster og skulpturer, blant annet skulpturene av kronprinsesse Märtha utenfor Norges ambassade i Washington, D.C. og ved Slottet som gave til kong Harald V på hans 70-årsdag. Hun utførte dessuten bysten av Kjell Magne Bondevik ved Bjørnsonhuset i Molde i 2006. Hun utførte også en byste av tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland til Arbeiderpartiets hovedkontor på Youngstorget i Oslo (2012).

Kokkin har også utmerket seg med å gjøre en rekke legemsstore skulpturer med dans som tema. De er brukt som offentlige utsmykninger bade I Norge og USA.

I 2009 gjorde Kokkin en relieff av Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen til Kulturhuset Bølgen i Larvik. En skulptur av Ole Einar Bjørndalen ble avduket på Modum i september 2008.

Kokkin har også arbeidet med legemsstore portrett skulpturer av fremstående kvinner; Fru Ingegerd Løvenskiold Stuart, for Bærum Værk, Signekona Anna Brannfjell , Ekeberg skole Oslo, og dronning Sonja i Slottsparken i Oslo i anledning dronningens 80-årsdag.

Kirsten Kokkin er datter av den norske motstandshelten Sverre Kokkin, kjent fra Pelle-gruppa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk kunstnerleksikon, Norsk kunstnerleksikon ID Kirsten_Kokkin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ KulturNav, KulturNav-ID 75c23d8d-5883-4a3e-89ba-c5c27c0e9fa9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.dagsavisen.no[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]