Kulturhuset Bølgen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kulturhuset Bølgen i Larvik ligger på gamle kaiområder ved Larviksfjorden. Foto fra den offisielle åpningen 10. oktober 2009
Nord- og vestsiden av kulturhuset Bølgen

Kulturhuset Bølgen er et kulturhus i Larvik i Vestfold. Det ble åpnet lørdag 10. oktober 2009.[1]

Niels Torp Arkitekter ble i sin tid engasjert av tomtegiverne Mille-Marie Treschow og Stein Erik Hagen. Firmaet tegnet et kulturhus med en bølgende takkonstruksjon som en duvende dønning, derav navnet Bølgen.

Kulturhuset ligger på det gamle kaiområdet i indre havn i byen, ikke langt fra der terminalen til danskebåten MS «Peter Wessel» lå. En av Bølgens nærmeste naboer er Farris Bad Hotell.

Huset har panoramautsikt utover Larviksfjorden i sør og rommer blant annet konsertsal, kino, kiosk og restaurant . I bygget mot nord ligger galleri Bølgen, der Larvik kunstforening holder til. Hoved- eller storsalen har et mobilt amfi med 550 sitteplasser. Ved å flytte skyveamfiet kan det gi opp til 800 ståplasser ved behov. De tre kinosalene, , alle med digital kinoteknologi, tar til sammen 428 publikummere. Kinodriften foregår i kommunal regi.

Kostnadene for hele huset, innbefattet tomtekostnader, kinoteknisk utstyr, scenisk utstyr samt infrastrukturen rundt huset, er anslått til om lag 190 millioner kroner.

Tone M. Anderssen, som representerer partiet Venstre, var leder av kulturhusstyret. Fra september 2008 til 1. november 2009 var Morten Hagevik kulturhussjef.

Utendørs utsmykning[rediger | rediger kilde]

Et syv meter høy skulptur i larvikitt («Lundhs Blue») av Knut Steen er reist på bysiden av Kulturhuset Bølgen. Skulpturen er en gave fra Lundhs Labradoreksport AS, som eies av Thor Lundh og hans familie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «– Flottere enn jeg hadde trodd». Østlandsposten - www.op.no (norsk). 1. oktober 2009. Besøkt 20. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]