Hopp til innhold

Kinnskjegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den unge makedonske kongen Aleksander den store (356-323 f.Kr.) framstilt med kort hår og kinnskjegg på Aleksander-mosaikken i Pompeii ca. 100 f.Kr.
Den norske forfatteren Henrik Ibsen (1828–1906) med karakteristisk kinnskjegg som går sammen til skjegg under haka og hodehåret kjemmet tilbake i en høy «pompadur» og «løvemanke».
Bankeieren og bedrageren Axel Nicolai Herlofson (1845–1910) ca. 1875.
Den amerikanske sangartisten Elvis Presley (1935–1977) 1970 med moteriktig halvlangt hår og kraftig kinnskjegg eller «koteletter».

Kinnskjegg eller bakkenbarter er en skjeggfrisyre der skjegget dekker øverste og/eller bakre del av ansiktet, det vil si nederste del av kinnet. Størrelsen kan variere fra små striper foran ørene til fyldige busker som dekker halve ansiktet. Kinnskjegget, som er symmetrisk formet på hver side av ansiktet, kan gå over i en bart under nesa, men haken og den nederste delen av ansiktet er da alltid glattbarbert. Kinnskjegg har vært på moten i forskjellige perioder, i Vesten blant annet på 1800-tallet og i 1970-åra.

Kinnskjegg har, som barter og skjegg ellers, ofte en annen farge enn håret på hodet.

Betegnelser[rediger | rediger kilde]

Den norske og danske ordet bakkenbarter kommer fra tysk der Backenbart betyr nettopp «kinnskjegg». I norsk slang kalles kinnskjegg ofte også «koteletter», eventuelt i former som «kottiser» og «cotters», en betegnelse som tilsvarer det tyske Koteletten eller engelske mutton chops («lammekoteletter») og mutton chop whiskers. «Koteletter» brukes for øvrig særlig om flatt, bredt kinnskjegg som ofte forekommer på rockabilly-entusiaster. På engelsk brukes gjerne whiskers, sidewhiskers, sideboards eller sideburns. Sideburns er amerikansk-engelsk slang som skal være dannet etter navnet på den amerikanske generalen Ambrose Everett Burnside (1824 – 1881), som deltok i den amerikanske borgerkrigen og som siden ble guvernørRhode Island.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]