Hopp til innhold

King’s Cross stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kings Cross stasjon»)
King's Cross stasjon
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
ByLondon
StedKings Cross
Opprettet1852
Oppkalt etterKing's Cross
Høyde o.h.22 meter
Operatør(er)Network Rail
Tjenester
Plattform(er)11
Passasjerer årlig49,137 millioner (2004)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1852
Kart
King's Cross stasjon
51°31′51″N 0°07′24″V

King's Cross stasjon er en jernbanestasjon i Kings Cross i det sentrale London. Den er sørlig endestasjon for East Coast Main Line, og ligger rett ved siden av St. Pancras stasjon. De to har en felles undergrunnsstasjon, King's Cross St. Pancras.

Stasjonen ble opprinnelig bygget som Great Northern Railways London-terminal, og som endestasjon for East Coast Main Line. Den ble tegnet av Lewis Cubbett, og bygget i løpet av 1851 og 1852. Det lå tidligere et koppesykehus på stedet. Hoveddelen, som omfatter dagens plattform 1–8, ble åpnet 14. oktober 1852.

På slutten av 1900-tallet ble området rundt stasjonen kjent for sitt lurvete og kriminelle vesen, og ble av den grunn benyttet som bakteppe for flere spillefilmer. Det var en betydelig byfornying på 2000-tallet, inkludert restaurering av det opprinnelige taket, og stasjonen ble velkjent og populær for dens tilknytning til Harry Potter-bøkene og dens filmer, særskilt den fiktive plattform 9¾.[1][2]

Ifølge legenden er dronning Boadicea fra romersk tid gravlagt under King's Cross stasjon. Plattformene 8, 9 og 10 er de mest populære forslagene på hvor hennes grav befinner seg. Hennes siste slag skal ha stått på stedet.

Lokalisering og navn[rediger | rediger kilde]

Stasjonen er lokalisert ved Londons indre ringvei ved den østlige enden av Euston Road, ved siden av krysset mellom Pentonville Road, Gray's Inn Road og York Way. I vest, på den andre siden av Pancras Road, er St. Pancras stasjon.[3] Flere bussruter i London, inkludert 10, 30, 59, 73, 91, 205, 390, 476 går forbi foran eller ved siden av stasjonen.[4]

King's Cross er stavet både med og uten en apostrof. King's Cross er benyttet i skilting til jernbaneselskapet Network Rail og ved stasjonene til Londons undergrunnsbane, på banekartet, og på det offisielle nettstedet til Network Rail.[5] Det er sjeldent benyttet på de eldste kartene over undergrunnsbanen, men har vært jevnlig benyttet på dem siden 1951.[6] Kings X, Kings + og London KX er forkortelser som benyttes i kontekster med dårlig plass. Stasjonskoden for National Rail er KGX.[7]

Stasjonen i Harry Potter-bøkene[rediger | rediger kilde]

Plattform 9¾

King's Cross stilling i Harry Potter-bøkene, av J. K. Rowling er at stasjonen er startsted for Galtvortekspressen. Toget kjører fra plattform 9¾ som man kan nå ved å gå gjennom bommen mellom plattform 9 og 10.

Egentlig ligger plattform 9 og 10 i separate bygninger fra hovedstasjonen, slik at bommen som skulle vært mellom dem er egentlig et annet spor. Rowling husket hvordan sporene lå, men trodde de var i hoveddelen av stasjonen. I et intervju i 2001 påpekte hun at hun hadde blandet sammen King's Cross med Euston. Men der ligger heller ikke sporene ved siden av hverandre, så dette må være en magisk stasjon.

Innspillingen av filmene foregikk i hovedbygningen mellom plattform 4 og 5, og numrene ble erstattet med 9 og 10.

King's Cross Thameslink[rediger | rediger kilde]

Jernbanelinjen Thameslink betjente området fra en stasjon beliggende lengre øst for hovedterminalen frem til 8. desember 2007. Denne stasjonen er kjent som King's Cross Thameslink, og er en del av den originale undergrunnsstasjonen bygget av Metropolitan Railway i 1863. Thameslinks tog stopper i dag ved St. Pancras International. King's Cross Thameslink er per november 2007 fremdeles åpen for gjennomgangstrafikk til undergrunnsstasjonen.

Forrige stasjon   National Rail   Neste stasjon
East Coast Main LineEndestasjon
Endestasjon
Galtvortekspressen
Fiktiv linje
National Rail
Overgangsstasjon St. Pancras
Grensen mot Frankrike
High Speed 1Endestasjon
East Coast Main Line
North London Line
Midland Main Line
Thameslink
London Underground
Overgangsstasjon King's Cross St. Pancras
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
Victoria-linjen Victoria-linjen
Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Harry Potter London Locations: Platform Nine-and-Three-Quarters», The Magician
 2. ^ «Platform 9¾ at King’s Cross Station», King's Cross
 3. ^ «King's Cross Station», Google Maps.
 4. ^ «Central London Bus Map» (PDF). Transport for London. Arkivert fra originalen (PDF) den 13. mars 2017.
 5. ^ «King's Cross», Network Rail.
 6. ^ Badsey-Ellis, Antony (November 2008): «The Underground and the apostrophe» (PDF). Underground News. London Underground Railway Society.
 7. ^ «National Rail station codes CSV» Arkivert 6. november 2021 hos Wayback Machine., National Rail

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Campkin, Ben (2013): Remaking London: Decline and Regeneration in Urban Culture. I.B.Tauris. ISBN 978-0-857-73416-7.
 • Christopher, John (2013): King's Cross Station Through Time. Amberley Publishing Limited. ISBN 978-1-445-62359-7.
 • Day, John R.; Reed, John (2008): The Story of London's Underground, 10. utg., første gang utgitt 1963. Capital Transport. ISBN 978-1-85414-316-7.
 • Gourvish, Terry; Anson, Mike (2004): British Rail 1974–1997 : From Integration to Privatisation. Oxford University Press. ISBN 978-0-19926-909-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) London King's Cross railway station – kategori av bilder, video eller lyd på Commons