Thameslink

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thameslink
Info
LandStorbritannia
Antall stasjoner115
Drift
Åpnet1988
EierNetwork Rail
Teknisk
Kjørestrømstrømskinne
Sporviddenormalspor

Thameslinktog i Cambridge

Thameslink er en jernbanelinje og et tidligere britisk selskap som drev denne linjen frem til april 2006, da First Capital Connect overtok anbudet. Jernbanestrekningen er på omkring 225 km, og går fra Bedford, England i nord til Brighton i sør via Snow Hill-tunnelen i London. Den betjener også London Gatwick Airport og London Luton Airport. Thameslink-linjen er et viktig tilbud for pendlere, og omkring 40 millioner passasjerer fraktes årlig.

Tunnelen linjen krysser London gjennom ble gjenåpnet i 1988 etter å ha vært stengt for passasjertrafikk i femti år. Den nordlige delen av Thameslink erstattet en linje mellom Bedford og St. Pancras stasjon, og kjøres på Midland jernbanelinje.

I sør kjøres det på to linjer. Den viktigste går via London Bridge til East Croydon og så til Brighton. Den andre gikk opprinnelig via Elephant and Castle og Streatham til West Croydon, og så videre til Guildford. Linjen krysset en rekke andre linjer, og da jernbanen i Storbritannia ble privatisert ble det stadig vanskeligere å drive. Den ble derfor omkring 1994 kuttet ned slik at endestasjonen ble West Croydon. Omkring 1995 ble ruten endret, og Thameslink sluttet å kjøre til West Croydon. Ruten ble lagt om til Sutton, Wimbledon og Streatham; fra sistnevnte stasjon kjøres den til Brighton over samme spor som hovedruten.

Anbudet overtas av selskapet Govia i september 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]