King's Cross stasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
King's Cross stasjon
King's Cross stasjon
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
ByLondon
StedKings Cross
Tjenester
Plattform(er)11
Passasjerer årlig49,137 millioner (2004)
Kollektivsone1
HistorieÅpnet 1852

King's Cross stasjon er en jernbanestasjon i Kings Cross i det sentrale London. Den er sørlig endestasjon for East Coast Main Line, og ligger rett ved siden av St. Pancras stasjon. De to har en felles undergrunnsstasjon, King's Cross St. Pancras.

Stasjonen ble opprinnelig bygget som Great Northern Railways London-terminal, og som endestasjon for East Coast Main Line. Den ble tegnet av Lewis Cubbett, og bygget i løpet av 1851 og 1852. Det lå tidligere et koppesykehus på stedet. Hoveddelen, som omfatter dagens plattform 1–8, ble åpnet 14. oktober 1852.

Ifølge legenden er dronning Boadicea gravlagt under King's Cross stasjon. Plattformene 8, 9 og 10 er de mest populære forslagene på hvor hennes grav befinner seg. Hennes siste slag skal ha stått på stedet.

King's Cross Thameslink[rediger | rediger kilde]

Jernbanelinjen Thameslink betjente området fra en stasjon beliggende lengre øst for hovedterminalen frem til 8. desember 2007. Denne stasjonen er kjent som King's Cross Thameslink, og er en del av den originale undergrunnsstasjonen bygget av Metropolitan Railway i 1863. Thameslinks tog stopper i dag ved St. Pancras International. King's Cross Thameslink er per november 2007 fremdeles åpen for gjennomgangstrafikk til undergrunnsstasjonen.

Stasjonen i Harry Potter-bøkene[rediger | rediger kilde]

Plattform 9¾

King's Cross stilling i Harry Potter-bøkene, av J. K. Rowling er at stasjonen er startsted for Galtvortekspressen. Toget kjører fra plattform 9¾ som man kan nå ved å gå gjennom bommen mellom plattform 9 og 10.

Egentlig ligger plattform 9 og 10 i separate bygninger fra hovedstasjonen, så bommen som skulle vært mellom dem er egentlig et annet spor. Rowling husket hvordan sporene lå, men trodde de var i hoveddelen av stasjonen. I et intervju i 2001, påpekte hun at hun hadde blandet King's Cross med Euston. Men der ligger heller ikke sporene ved siden av hverandre, så dette må være en magisk stasjon.

Innspillingen av filmene foregikk i hovedbygningen mellom plattform 4 og 5, og nummerne ble erstattet med 9 og 10.

Forrige stasjon   National Rail   Neste stasjon
East Coast Main LineEndestasjon
Endestasjon
Galtvortekspressen
Fiktiv linje
National Rail
Overgangsstasjon St. Pancras
Grensen mot Frankrike
High Speed 1Endestasjon
East Coast Main Line
North London Line
Midland Main Line
Thameslink
Underground no-text.svg London Underground
Overgangsstasjon King's Cross St. Pancras
Hammersmith/ringbane
Circle-linjen Circle-linjen
Ringbane
Hammersmith & City-linjen Hammersmith & City-linjen
Metropolitan-linjen Metropolitan-linjen
Northern-linjen Northern-linjen
Victoria-linjen Victoria-linjen
Piccadilly-linjen Piccadilly-linjen