Kim Yong-nam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kim Yong-nam
Kim Yong-nam in Moscow.jpg
Født4. februar 1928 (91 år)
Pyongyang
Far Kim Thaek-se
Utdannet ved Kim Il-sung-universitetet, Statsuniversitetet i Rostov, Statsuniversitetet i Tomsk
Beskjeftigelse Politiker, ambassadør
Parti Koreas arbeiderparti
Nasjonalitet Nord-Korea
Utmerkelser Order of Kim Jong-il, Order of Kim Il-sung
Signatur
Kim Yong-nams signatur


Kim Yong-nam (chosŏn'gŭl: 김영남, født 4. februar 1928 i Myŏngch'ŏn-gun i Nord-Hamgyong) er en nordkoreansk politiker i Koreas arbeiderparti. Han er siden 1998 president i presidiet i den øverste folkeforsamlingen og er de facto seremoniell statsleder i Nord-Korea.

Han vokste opp i fattigdom, og forlot tidlig familien sin for å prøve lykken som politiker i Nord-Koreas hovedstad, Pyongyang. Etter å ha blitt uteksaminert et universitet i Sovjetunionen i 1950-årene, arbeidet han som lærer ved Koreas arbeiderpartis sentrale partiskole. Han hadde senere en rekke stillinger og verv, deriblant viseavdelingssjef i utenriksavdelingen hos partiets sentralkomité fra 1956, viseformann i partiets avdeling i Sør-Hamgyong fra 1961, medlem av partiets sentralkomité fra 1970, viseutenriksminister og utenriksminister 1983–1998.

Fra 5. september 1998 til 11. april 2019 var han leder i presidiet i Den øverste folkeforsamlingen. Han ble etterfulgt av Choe Ryong-hae den 11. april 2019.I denne rollen fungerer han i praksis som statssjef, selv om presidentstillingen formelt innehas av den avdøde Kim Il-sung. Fra 2010 er Kim Yong-nam også medlem av politbyråets stående komité i Koreas arbeiderparti, hvor landets reelle makt er konsentrert. Han har vært medlem av politbyrået siden 1980.

Yong-nam har tidligere uttalt at han er en ivrig tilhenger av fotball, og at favorittlaget hans er Manchester United. Yong-nam var også en ivrig fotballspiller selv da han var yngre, men kom aldri lengre enn den nest øverste divisjonen i Nord-Korea.