Kill Buljo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kill Buljo: The Movie»)
Kill Buljo
Generell informasjon
Utgivelsesår23. mars 2007
Prod.landNorges flagg Norge
Lengde93 min.
Språknorsk
nordsamisk
Aldersgrense11 år (etter klage)[1] (Norge)
Bak kamera
RegiTommy Wirkola
ProdusentTerje Strømstad
ManusforfatterStig Frode Henriksen
Tommy Wirkola
MusikkKjell Rune Myrland
Petter Carlsen
SjeffotografOdd Helge Haugsnes
Matt Weston
KlippTommy Wirkola
Foran kamera
MedvirkendeStig Frode Henriksen
Natasha Angel Dahle
Tommy Wirkola
Linda Øverli Nilsen
Martin Hykkerud
Frank Arne Olsen
Annen informasjon
BudsjettNOK 890 000
Prod.selskapOro Film
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Kill Buljo er en norsk film fra 2007. Filmen er en komisk parodi på det amerikanske actioneventyret Kill Bill, og handlingen er lagt til Finnmark. Regi er ved Tommy Wirkola og manus Stig Frode Henriksen og Tommy Wirkola. Henriksen spiller også hovedrollen i filmen som rollefiguren Jompa Tormann. Filmen hadde premiere i mars 2007.

Filmen fikk opprinnelig 15 års aldersgrense av Medietilsynet, men den ble endret til 11 år etter klager fra filmselskapet.[1] Under Kanonprisen 2007 vant filmen publikumsprisen folkets Kanonpris.[2] Filmen ble sett av 87 000 på kino i Norge og det ble solgt over 95 000 DVD-er av filmen.[3] Filmmusikken ble blant annet laget av Alta-bandet Cyaneed.

Oppfølgerfilmen Kill Buljo 2 kom ut i 2013.

Handling[rediger | rediger kilde]

Jompa Tormann skal motvillig gifte seg. I denne forbindelse er brudens familie er samlet for å drikke kaffe ved Kautokeino samfunnshus, som er tradisjon når et familie-medlem snart skal gifte seg. Men en gruppe samiske leiemordere, bestående av Tampa Buljo, Crazy Beibifeit, Dr. Kjell Driver og Bud Light angriper lokalene. De trekker våpen, og åpner ild mot alle som beveger seg. Ingen skal forlate bygningen i live, men Jompa overlever mirakuløst og faller i dyp koma.

Politi-inspektør Sid Wisløff som hater samer og kvinner, får i oppgave å etterforske saken - sammen med sin assistent Unni Formen. Wisløff er sikker på at Jompa Tormann drepte alle gjestene sine, og deretter skal ha skutt seg selv i hodet fire ganger for å se uskyldig ut. Noen uker senere våkner Jompa, og ønsker hevn mot de ansvarlige. Han får en Katana smidd av den legendariske sverd-smeden Fugioshi Shinaga. Han forsøker å spore opp alle medlemmene av «The Deadly Sapmi Assassination Squad» og gjør opp med dem én etter én. Men Sid Wisløff og Unni Formen, godt hjulpet av den samiske sti-finneren Peggy Mathilassi, er stadig i hælene på Jompa for å sette ham bak lås og slå.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b ««Kill Buljo» får ny aldersgrense». vg.no. 28. mars 2007. Besøkt 29. mars 2021. 
  2. ^ «O'Horten kanonisert». kreativtforum.no. 5. mars 2008. Besøkt 29. mars 2021. 
  3. ^ «Mer «Kill Buljo»». filmweb.no. 23. september 2008. Besøkt 29. mars 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]