Kilkenny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kilkenny
Irsk navn: Cill Chainnigh
Kilkenny-castle.jpg
LandIrland Irland
Provins:Leinster
Grevskap:Kilkenny
StatusBy (city)
PostnummerR95
Retningsnummer56
Areal10 000 000 000 km²
Befolkning22 179 (2006)
Bef.tetthet0 innb./km²
Høyde o.h.60 meter
Kilkenny ligger i Irland
Kilkenny
Kilkenny
Kilkenny (Irland)

Kilkenny
52°38′52″N 7°15′22″V

Kilkennys våpenskjold.
Kilkenny Castle.
St. Canices katedral.
St. Marys katedral i Kilkenny.
Utsikt over Kilkenny i 2001.

Kilkenny er en by og administrasjonssentrum i grevskapet Kilkenny i Irland, ved motorveien N-77 og på begge breddene av elva Nore.

Det irske stedsnavnet er Cill Chainnigh, som betyr Canices kirke.

Kilkenny ble grunnlagt av Aengus Osraige som kongssete i det gamle kongedømmet Osraige. Det var begrenset av elvene Suir og Nore og utgjør omtrent dagens grevskapet Kilkenny. Kilkenny fikk kongelig privilegium som "city" i 1609 av Kong Jakob I. Mellom 1642 og 1649 var Kilkenny hovedstad i "Confederate Ireland".

I 1348 skrev munken John Clyn i klosteret «Cill Chainnigh»: Svartedauen sprer seg i Kilkenny i løpet av fasten. Mellom første dag jul og 6. mars er åtte av brødrene døde. Det er knapt et hus med så få som en enkelt død. Det vanlige er at mann og kone og alle barna gikk den samme vei, til dødsriket.

I «Kilkennylovene» fra 1366, da det irske parlamentet var i Kilkenny, var det nitten bestemmelser som tok sikte på å begrense dårlig irsk påvirkning på normannerne. Lovene forbød de irske sedvanene og det irske språket. Blandede ekteskap mellom normanniske nybyggere og irer ble forbudt.

Kilkenny er den eneste byen i Irland med status som city som ikke har teknisk høyskole eller universitet. Byen er også den eneste av disse byene som ikke ligger ved kysten, eller der vannet i elva ikke stiger ved høyvann/tidevann. I byen er det biskoper og domkirker for både den katolske og protestantiske kirken.

Byen er kjent for sine middelalderbyggverk og er i flere århundrer kalt «Marmorbyen». Sort stein med vakre hvite fossiler er hentet i et dagbrudd 1,6 km sør for sentrum, der det sorte steinbruddet fremdeles kan sees fra veien. «Kilkenny Marmor», eller «sort marmor» er eksportert til alle deler av Det britiske samveldet.[trenger referanse]

Byen er kjent for bryggeriet sitt, som i dag eies av Guinness. Ølet Smithwicks brygges her og er populært i Irland. Ølet Kilkenny blir brygget med tanke på eksport til Europa, siden Smithwicks er vanskelig å uttale for ikke-engelskspråklige. I tillegg til bryggeriet er det flere fabrikker i byen innen næringsmiddelindustri og flere andre bransjer.

Været i Kilkenny er typisk for kysten og brede daler med elv. Nettene er kalde og skyfrie. Været påvirkes av kystklimaet med noen plutselige værforandringer, men med temperaturer som ikke svinger mye. Likevel er Kilkenny det stedet i Irland med både høyest sommertemperatur, og lavest vintertemperatur.

Kilkenny ligger 117 km sørvest for Dublin og 48 km nord for Waterford. Wexford er 80 km mot sørøst og Limerick er 122 km mot vest.

Kilkenny er stasjon på Intercity jernbanen mellom Dublin og Waterford. I Irland er jernbanen planlagt vel så mye for militære formål som for offentlig sivil transport. Stasjonen i Kilkenny ligger derfor i nærheten av de militære kasernene.

Over mange år er ungdom fra katolske familier sendt til studiesteder i Europa for å studere teologi. De kom ofte tilbake med liberale ideer som ikke passet inn i gamlelandet. For å hindre slik liberal fordervelse fra Europa ble det opprettet skoler som St. Kierans og Maynooth slik at ungdommene kunne utdannes i Irland hvor de bedre kunne passes på.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]