Osraige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Kongedømmet Osraige (også skrevet Ossory, Osraighe og Osraighibh) var et historisk kongedømme i Irland. Det lå mellom Leinster og Munster, med en utstrekning som tilsvarer dagens[når?] grevskap Kilkenny og den vestlige delen av grevskapet Laois. Det beholdt en slags uavhengighet til langt inn i historisk tid, selv om det i utgangspunktet var dominert av Eoganacht i Munster, og senere Uí Cheinnselaig i Leinster.

Den sørlige grensen var i tidlig middelalder elvene Suir og Barrow, selv om kongedømmet opprinnelig strakte seg til sjøen. Herskerne i Osraige ble etter hvert knyttet til de norrøne kongene i Waterford, og hadde en viss innflytelse over dem. I nord kan det ha strukket seg så langt som til elven Shannon, men i historisk tid var nordgrensen normalt ved elven Nore.

Den viktigste landbyen var Kilkenny, som ble regnet som en slags hovedstad.

Navnet Osraige skal komme fra Usdaie, en stamme som Ptolemaios' kart over Irland plasserer i dette området. Navnet er bevart i det romersk-katolske bispedømmet Ossory.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Donnchadh Ó Corraín: «Vikings in Ireland and Scotland in the Ninth Century». I: Peritia 1998. Årbok for Medieval Academy of Ireland. issn 0332-1592 pdf
  • Donnchadh Ó Corraín: The Vikings & Ireland,
  • T. Lyng: «The FitzPatricks of Ossory», Old Kilkenny Review, Vol. 2, no. 3, 1981.