ZB vz 26

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kg m/39»)
ZB vz. 26
Basisdata
OpphavslandTsjekkoslovakias flagg Tsjekkoslovakia
TypeMaskingevær
Produsent(er)Zbrojovka Brno
Innført1928
Utfaset1960
Bruker(e)Tsjekkoslovakia, flere...
Tekniske data
Kamring8x57 mm
MekanismeGassoperert, magasinforet
Skuddtakt500 skudd/min
Vekt10,5
Lengde1150
Magasinkapasitet20 patroner
SiktemidlerFast fremre sikte, justerbart bakre sikte (opptil 2000 meter)

ZB vz. 26 (Zbrojovka Brno vzor 26) er et tsjekkoslovakisk lett maskingevær.

Maskingeværet er i kaliber 7,92 x 57 mm Mauser og ble utviklet på 1920-tallet. Våpenet ble anvendt av flere land, og ble brukt av både aksemaktene og de allierte under andre verdenskrig. Variantene ZB vz. 27, vz. 30 og vz. 33 er videreutviklingen av våpenet. «ZB vz.26» er forkortelse for «Zbrojovka Brno», Brno-arsenalet, og «vzor» som betyr «modell», dermed «Brno-arsenalets 1926-modell».

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av ZB vz. 26 begynte i 1923 etter at det tsjekkoslovakiske våpenfabrikken i Brno ble opprettet. Våpendesigneren Vaclav Holek ble gitt oppgaven fra den tsjekkoslovakiske hæren produsere et nytt lett maskingevær. Han ble assistert av sin bror Emmanuel og to polakker; Marek og Podrabsky. Holek var et geni innenfor design av skytevåpen, og begynte umiddelbart å arbeide på en prototype for våpenet, og innen for et år hadde han og de tre andre skapt et automatisk lett maskingevær som senere ble kjent som ZB. Den tsjekkoslovakiske hæren var ikke lenge om å ta ZB maskingeværet i bruk, og fikk betegnelsen ZB vz. 26, og mange andre land verden over tok våpenet og lignende versjoner i bruk.

Tjeneste[rediger | rediger kilde]

ZB vz. 26 ble hovedsakelig brukt av den tsjekkoslovakiske hæren, og ble også ofte brukt som sekundærbevæpningen på mange pansrede kjøretøy produsert av Škodaverkene i Pilsen. Våpenet hadde som regel tofot og kunne også monteres på et stativ for større ildstøtte hvis det var nødvendig. I alt ble omkring 34 500 eksemplarer av våpenet produsert for den tsjekkoslovakiske hæren, og flere tusen andre ble produsert under lisens i utlandet (som i Kina og Romania).

Våpenet ble brukt av mange europeiske lands hærer og av det nasjonalistiske Republikken Kina og så her tjeneste imot kommunistene og senere Japan i den andre kinesisk-japanske krig. Etter den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia i 1939 ble den umiddelbart innlemmet i det tyske Wehrmacht under navnet Maschinengewehr 26(t) og ble brukt i den samme rollen som MG34. Den mest kjente videreutviklingen av ZB vz. 26 var Brengun, som ble anvendt med stor glede av både briter og andre allierte soldater under den andre verdenskrig. Storbritannia anvendte våpenet helt opp til midten av 1980-tallet.

I Koreakrigen brukte de kommunistiske kinesiske styrkene våpenet imot FNs styrker. Våpenet ble også brukt av de nordvietnamesiske soldatene og Viet Minh-geriljaen imot franskmennene og senere sørvietnameserne.

Sverige kjøpte 5000 stk før andre verdenskrig og kalte dem Kulsprutegevär m/1939 (Kg m/39). De ble levert i 7,92 x 57 mm Mauser, men etter krigen ble de ombygget til 6,5 x 55 mm.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Selv om at ikke fantes mange varianter av ZB vz. 26, fantes det noen våpen som var delvis basert på våpenet:

  • Type 97 LMG: Dette japanske maskingeværet var et våpen kraftig modellert etter ZB vz. 26.
  • Det finske KvKK 62 maskingeværet
  • I tillegg hadde stormgeværet mkb 42(h) et virtuelt identisk boltsystem.

To oppdaterte versjoner ble også lagd, som la grunnlaget for det britisk-tsjekkoslovakiske Brengun-maskingeværet.

Alternative navn[rediger | rediger kilde]

  • Lk vz. 26
  • ZB vz. 26
  • ZB Model 1926
  • MG26(t) eller Maschinengewehr 26(t)

Brukerland[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]