Jeg, Daniel Blake

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeg, Daniel Blake
orig. I, Daniel Blake
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2016
Prod.landBritisk
Lengde1 t. 40 min.
Bak kamera
RegissørKen Loach
ProdusentRebecca O'Brien
ManusforfatterPaul Laverty
MusikkGeorge Fenton
SjeffotografRobbie Ryan
Foran kamera
Hovedrolle(r)Dave Johns
Premiere13. mai 2016 (Cannes FF)
Eksterne lenker

Jeg, Daniel Blake (originaltittel I, Daniel Blake) er en britisk dramafilm fra 2016 regissert av Ken Loach. Hovedrollen som Daniel Blake spilles av Dave Johns.

Filmen vant Gullpalmen under filmfestivalen i Cannes i 2016.[1]

Filmen har blitt beskrevet som et rasende oppgjør med David Camerons Storbritannia, sett gjennom den stadig mer frustrerte snekkeren Daniel. Han er for syk til å jobbe, men ikke syk nok til å få trygd, og faller gjennom i et aggressivt effektivisert system som er uinteressert i enkeltmennesker.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

Daniel Blake, en 59 år gammel enkemann og snekker fra Newcastle, har nylig overlevd et alvorlig hjerteinfarkt. Selv om legen hans ikke har tillatt ham å gå tilbake til jobb, anses Daniel som skikket til å gjøre dette etter en arbeidsevne-vurdering fra staten - og han blir nektet ytterligere økonomisk støtte fra myndighetene. Daniel blir frustrert over å høre at hans egen doktor aldri ble kontaktet angående denne avgjørelsen og sender derfor inn en klage, en prosess han synes blir veldig komplisert fordi han må fylle ut skjemaer over internett og ikke er særlig datakyndig.

Daniel blir venn med en alenemor som heter Katie, etter at hun blir straffet for å komme for sent til et jobb-senter for arbeidssøkere. Katie og barna hennes har nettopp flyttet til Newcastle, fra et krisesenter for hjemløse i London. Daniel forsøker å hjelpe familien ved å reparere forskjellige gjenstander, lære dem å varme opp rom uten elektrisitet, eller lage leketøy til barna. Under et besøk til et matsentral bryter Katie sammen gråtende, etter å ha blitt overveldet av sult på grunn av å mate barna hennes i stedet for seg selv. Etter at hun blir tatt for butikk-tyveri, tilbyr en sikkerhetsvakt henne i all hemmelighet å begynne som prostituert. Daniel overrasker henne på bordellet, hvor hun går på jobb og ber henne om å gi opp dette arbeidet, men hun insisterer gråtende på at hun ikke har noen annen måte å forsørge barna sine på.

Som en betingelse for å fortsette få velferdsytelser må Daniel fortsette å søke arbeid. Men han nekter å arbeide på et hage-senter, fordi legen hans ikke vil tillate Daniel å ta alt for fysisk krevende arbeid. Daniel selger det meste av eiendelene sine, for å skaffe penger. Men han blir trukket ut av depresjonen sin av Katies datter, Daisy, som bringer ham et hjemmelaget måltid for å gjengjelde ham for hans tidligere godhet. Men Daniel føler seg sviktet av det britiske velferdssystemet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Dave Johns som Daniel Blake
  • Hayley Squires som Katie Morgan
  • Briana Shann som Daisy Morgan
  • Dylan McKiernan som Dylan Morgan
  • Kate Rutter som Ann.
  • Sharon Percy som Sheila
  • Kema Sikazwe som China
  • Steven Richens som Piper
  • Gavin Webster som Joe

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Malplassert palmeblad». Dagbladet.no. Besøkt 23. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forrige mottaker:
Dheepan
Gullpalmen
(2016)
Neste mottaker:
The Square