St George’s Channel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Irskesjøen. North Channel ligger nord for Irskesjøen, mens St George's Channel ligger i sør ut mot er den sørligste åpningen til Atlanterhavet

St George's Channel (walisisk: Sianel San Siôr, irsk Muir Bhreatan) er sundet mellom Irskesjøen i nord og Keltersjøen i sørvest.

Historisk har navnet blitt brukt om farvannet mellom Irland i vest og Wales og West Country i øst. Bristolkanalen gikk dermed ut i St George's Channel. I dag ble navnet i hovedsak brukt om farvannet rundt det smaleste området av sundet, mellom Carnsore Point i County Wexford og St Davids Head i Pembrokeshire. Farvannet lenger nord blir nå regnet med som den sørlige delen av Irskesjøen, mens farvannet sør for sundet blir regnet som en del av Keltersjøen. I Irland blir det imidlertid ofte referert til en «tur over kanalen» når en snakker om å reise til og fra Storbritannia.

St George's Channel møter Den engelske kanal ved Land's End i den sørvestlige enden av Cornwall. Kysten av St George's Channel er kysten av Nord-Cornwall og Nord-Devon i West Country Pembrokeshire og Cardigan Bay i Wales og grevskapene Wexford, Waterford og Cork sør på Irland.

Av dyreliv i St George's Channel kan en finne brugde, delfin, nise, havert, lærskilpadde, hummer og andre dyr. Vannet er rent og klart som innehar en rekke matkilder for disse dyreartene.

Opprinnelsen på navnet skal stamme fra sagnet om St. George da han på 1300-tallet reiste til Romersk Britannia fra Det osmanske riket og at han kom gjennom dette sundet.

Se også[rediger | rediger kilde]