Karl Haushofer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl Haushofer (til venstre) og Rudolf Hess

General Karl Ernst Haushofer (født 27. august 1869, død 13. mars 1946) var en tysk geopolitiker.

Med påvirkning fra Friedrich Ratzel, som hadde lansert begrepet Lebensraum, og den svenske statsviteren Rudolf Kjellén, la Haushofer grunnlaget for tysk geopolitikk. Haushofer ble i 1921 professor i München, og ble der kjent med Rudolf Heß, som var en av hans studenter.

Etter at utenlandsk presse rettet anklager mot Haushofer og anså han som medskyldig i Nazitysklands ekspansasjonspolitikk, valgte Haushofer å begå selvmord sammen med sin kone i mars 1946.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Karl Haushofer tilhørte en familie med mange kunstnere og vitenskapsmenn. Faren het Max Haushofer og var en økonomiprofessor, og moren het Adele Haushofer (født Fraas). Etter avsluttende eksamen ved gymnaset i München så han egentlig for seg en akademisk karriere, men militærtjenesten i Bayern viste seg å være så interessant at han fortsatte med å jobbe som instruktør ved militærakademier og i generalstaben.

I 1887 begynte han i 1. feltartilleri-regimentet «Prinzregent Luitpold» og fullførte den bayerske krigsskolen (Kriegsschule), artilleriskolen (Artillerieschule) og det bayerske krigsakademiet (Kriegsakademie). Han giftet seg med Martha Mayer Doss i 1896.

Han fortsatte som profesjonell soldat i det tyske keiserrikets hær, og ble forfremmet til generalstaben i 1899. I 1903 begynte han å undervise ved det bayerske krigsakademiet.

I 1908 ble han av hæren sendt til Tokyo for å studere den japanske hæren og gi den råd som artilleriinstruktør. Denne oppgaven forandret hans livs bane, og markerte begynnelsen av hans kjærlighetsforhold til Orienten. De neste fire årene reiste han mye i den fjerne østen, og lærte seg japansk, koreansk og kinesisk. Fra før kunne han russisk, fransk og engelsk. Karl Haushofer hadde vært en andektig student av den tyske filosofen Schopenhauer, og under sitt opphold i den fjerne østen, ble han introdusert til orientalsk hemmelig lærdom. Han ble kyndig nok til å oversette flere hinduistiske og buddhistiske tekster, og han ble en autoritet innen orientalsk mystisisme. Noen forfattere tror til og med at han var lederen av et hemmelig satanistisk fellesskap, som han forsøkte å heve Tyskland til verdensmakt gjennom. Disse okkulte koblingene har blitt avvist. Haushofer reiste rundt i Det fjerne østen og lærte østlig filosofi og politisk ideologi. Land han besøkte var India, Tibet og Japan. Spesielt interessert var han i en utdødd arisk stamme som en gang hadde slått seg ned i Iran-India-området. Haushofer spredde også interessen i japanske ideologier til blant annet Heinrich Himmler. Himmler kom senere til å betrakte SS som en tysk utgave av japanske Samurai. Det er påstått at Haushofer kan ha utviklet ideer om raseoverlegenhet gjennom det gamle hinduistiske kastesystemet.

Fra 1911 til 1913 jobbet Haushofer med en avhandling om Japan til sin doktorgrad i filosofi ved Universitetet i München. Tittelen var Dai Nihon, Betrachtungen über Groß-Japans Wehrkraft. Før første verdenskrig hadde han blitt general, og kommanderte en brigade på vestfronten. Han ble desillusjonert etter Tysklands tap, og hadde omfattende sanksjonering. Han trakk seg tilbake som generalmajor i 1919. I likhet med andre fremtredende tyskere, ga han jøder og kommunisters "forræderi" skylden. På denne tiden stiftet han bekjentskap med den unge Rudolf Hess.

Haushofer begynte å studere, med sikte på å gjenopprette og gjenskape Tyskland. Han trodde tyskernes mangel på geografisk kunnskap og geopolitisk bevissthet var en av hovedgrunnene til Tysklands tap i første verdenskrig. Politisk og geografisk vitenskap ble derfor hans spesialfelt. Da han var 45 år fikk han doktorgrad i politisk geografi.

Haushofer var en stor beundrer av japansk kultur, og da han begikk selvmord i 1946, gjorde han det på tradisjonelt japansk vis. Før og under andre verdenskrig, hadde han omfattende gjensidig påvirkning med japanerne, og påvirket utvikling av japansk biologisk krigføring. Haushofer hadde vært militærattaché i Japan i 1909 og 1910. Under hans besøk i Japan stiftet han bekjentskap med japanske politikere, og kan ha bidratt til å skape den tysk-japanske alliansen under krigen. Etter at Hitler kom til makten i 1933 var professor Haushofer medvirkende i utviklingen av Tysklands allianse med Japan. Flesteparten av møtene mellom høytstående japanske funksjonærer og naziledere fant sted i Haushofers hjem ved München. Han så på Japan som en brodernasjon for Tyskland.

Etter at han vendte tilbake til Tyskland i 1921 begynte Haushofer å jobbe som geografiprofessor ved Universitetet i München, og han høstet internasjonal anerkjennelse blant akademikere og intellektuelle. Adolf Hitler og Rudolf Hess satte sin lit til Haushofers internasjonale kontakter for å legitimere nazistisk ideologi og filosofi.

Det er også antatt at han tilhørte den esoteriske sirkelen til George Gurdjieff. Mange av disse påstandene, som hadde sitt opphav i Lewis Pauwels' bok, «Monsieur Gurdjieff», ble siden trukket tilbake av Lewis Pauwel selv. Andre har også hevdet at han var et hemmelig medlem av «Thule Society». Noen forfattere har også trukket inn Haushofer i forbindelse med en annen esoterisk gruppe, «Vril Society» også kalt «Luminous Lodge», som var en hemmelig organisasjon bestående av okkulte i perioden før nazistene kom til makten. Det ble også hevdet at Haushofer og hans sønn, Albrecht, før krigen hadde kontakt med britiske medlemmer av «Golden Dawn».

Haushofers sønn, Albrecht (1903–1945), ble også siktet for å ha vært involvert i komplottet som 20. juli 1944 skulle ta livet av Hitler, og han ble drept av nazistene i Moabit-fengselet i Berlin. Haushofer ble forhørt av Fader Edmund A. Walsh på vegne av de allierte styrker for å avgjøre om han skulle stilles for retten i Nürnberg for krigsforbrytelser. Walsh kom til den konklusjonen at Haushofer ikke hadde utført krigsforbrytelser. 13. mars 1946 begikk Haushofer og hans kone selvmord sammen ved å drikke gift. Haushofer utførte i tillegg også «Seppuku».