Kanadaskogen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°21′18,9″N 5°15′56,5″Ø Kanadaskogen ligger vest for Damsgårdsfjellet i Fyllingsdalen bydel i Bergen. Skogen har vært tumleplass for barn i generasjoner og er en viktig ressurs for turglade mennesker i bydelen. Skogen er forsynt med en badeplass i ferskvann. Bergen Vest Airsoftklubb, speideren, buekorps og orienterinsentusiaster er bare noen av de som til daglig benytter ressursene Kanadaskogen by på. Inngang til Kanadaskogen er gjennom Nordnesdalen, fra Olsokfjellet og Damsgårdsfjellet i øst, Spelhaugen i sør, Nipedalen i nord og Bjørndalsskogen og Tennebekk i vest.

Kanadaskogen er også en viktig del av kulturhistorien til Bergen, i tillegg til gamle steingjerder, hyttebebyggelse og terrasser som tidligere skilte innmark fra utmark, har skogen en rekke bygg som ble bygget og brukt under andre verdenskrig, bl.a. en fangeleir som ble brukt av tyskerne.

På slutten av 1800-tallet var det mange hytter som ble bygget i Nordnesdalen, den sørøstlige delen av Kanadaskogen. Denne utbyggingen varte frem til andre verdenskrig, Det var både private hytter og hytter eid av ulike lag. Området var spesielt brukt av Laksevåg-beboere, men også av byfolk fra Bergen. Det er i dag ikke mange hytter igjen, men Viggohytten og Laksevåghytten er to av hyttene som fremdeles brukes og holdes vedlike[1].

Navnets historie[rediger | rediger kilde]

En lørdagskveld i 1918 er 1. Laksevåg speidertropp på tur til Tennebekkskogen. Speiderne sitter rundt leirbålet om kvelden og prater om litt av hvert, bl.a. om de store skogene i Canada. Plutselig sier troppsfører Wilhelm Wilhelmsen «Jeg foreslår at vi døper denne skogen for Canada». Det lød et enstemmig «JA» fra alle guttene. Lite ante vel de den gang at navnet «Canada» skulle bli så godt kjent at det ble det offisielle navnet på skogen[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kulturminnegrunnlag for Lyderhorn, Damsgårdsfjellet og Kanadaskoken» (PDF). Kulturminnegrunnlag for Lyderhorn, Damsgårdsfjellet og Kanadaskoken. 
  2. ^ «Kanadaskogen – Speiderhistorisk leksikon». leksikon.speidermuseet.no. Besøkt 31. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]