Regensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Regensen ca. 1840 med Rundetårn i bakgrunnen

Regensen (latinsk navn: Collegium Regium, det kongelige kollegium, men oftest kalt Collegium Domus Regiæ, det kongelige hus' kollegium) er et kollegium for studenter ved Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet og er plassert i Store Kannikestræde 2 ved Rundetårn i København.

Regensen ble innviet 1. juli 1623 og ble delvis gjenoppført etter Københavns brann i 1728. Det ble opprinnelig drevet av Kommunitetet, men siden 1983 har det hørt under Københavns Universitets Kollegiesamvirke av 1983. Studentene ved Københavns Universitet som var bosatt på Regensen, betalte opprinnelig ikke husleie, ettersom kollegiet var opprettet for å støtte trengende studenter. Først i 1983 ble det innført husleie.

Regensen har alltid vært bebodd av 100 studenter samt en såkalt prost. Denne er underviser ved et av Københavns Universitets Fakulteter. Regensianerne har tradisjon for å forene seg i såkalte vekkerforeninger. På generalforsamlingen velges beboerne til arbeidsoppgaver, de såkalte embeter. Et slikt embete er f.eks. klokkeratet. Studenter ved Københavns Universitet og DTU med to gjennomførte årsverk og et karaktergjennomsnitt på 6.6 på 7-trinnsskalaen eller over kan tas opp etter prioritering av et utvalg.

Regensens landemerke er det gamle lindetreet i gården, Frk. Lind, noe som feires ved tilbakevendende begivenheter. Spesielt hennes fødselsdag (plantet 1785), som tradisjonelt feires på eller rundt den 12. mai.

Regensen ble fredet i 1918.[1]

Sønner av den røde gård[rediger | rediger kilde]

En rekke kjente dansker har bodd på Regensen.

Kilder[rediger | rediger kilde]