Hopp til innhold

Justified

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Justified
Generell informasjon
SjangerDrama, Krim
Prod.landAmerikansk
Sesonger6
Episoder78
Lengde38-42 (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påFire in the Hole
Foran kamera
MedvirkendeTimothy Olyphant
Nick Searcy
Joelle Carter
Jacob Pitts
Erica Tazel
Natalie Zea
Walton Goggins
Bak kamera
Skaper(e)Graham Yost
ProdusentElmore Leonard
MusikkSteve Porcaro
Sending
Periode16. mars 201014. april 2015
TV-kanalFX
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Justified er en amerikansk krim- og dramaserie som gikk på FX fra 2010 til 2015.

Handlingen er lagt til Kentucky. Serien er basert på boken "Fire In The Hole", som er skrevet av Elmore Leonard.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske vise-marskalk Raylan Givens er en 1800-talls lovmann, som lever i moderne tid. Hans ukonvensjonelle håndhevelse av rettferdighet gjør ham til et mål for kriminelle, og han er et problem for hans overordnede i U.S. Marshals Service. Som svar på hans kontroversielle skyting av en leiemorder Tommy Bucks i Miami, blir Givens omplassert til Kentucky - som har base i Lexington. Denne jurisdiksjonen inkluderer Harlan County, hvor Raylan ble født og vokste opp.

Historien i sesong én konsentrerer seg om forbrytelsene til Crowder-familien. Raylan forsøker å beskytte Ava Crowder (spilt av Joelle Carter) fra resten av Crowder-klanen etter at hun skyter ektemannen sin, Bowman Crowder, som gjengjeldelse for flere år med overgrep. Den største trusselen hennes kommer først fra Boyd Crowder (spilt av Walton Goggins) en lokal kriminell. Boyd overlever skuddet, og påstår at det er et tegn fra Gud på at han burde endre vaner. Boyd blir snart sendt i fengsel, hvor han bruker tiden sin på å lese Bibelen og forkynne for de andre straffedømte. Familie-patriarken Bo blir løslatt fra fengsel, og ønsker å gjenoppbygge familiens narkotika-handel. Men han har også problemer med Raylans far, Arlo (spilt av Raymond J. Barry) som tidligere hadde narret ham for penger. Etter at Boyd blir løslatt fra fengsel, går han sammen med en gruppe åndelig reformerte kriminelle som han trener opp til å ødelegge Metamfetamin-produksjon og lager i fylket.

I mellomtiden opplever Raylan en rekke personlige dilemmaer, inkludert å arbeide i samme bygning som hans tidlgere kone (spilt av Natalie Zea) som Raylan fremdeles har følelser for. Bo lover niesen og nevøen til Gio Reyes, leder for et større narkotika-kartell i Miami, at han kan levere Raylan til dem - i bytte mot en stor forsendelse med narkotika. Men Boyd får også beskjed om dette, og sammen med de andre reformerte fangene ødelegger han lastebilen som frakter forsendelsen. Men dette fører til at niesen og nevøen fra Miami holder Bo ansvarlig for disse skadene. Dette fører til at Bo reiser til Boyds leir og truer med å drepe sin egen sønn, noe som illustrerer de vanskelige familie-forholdene deres. I stedet for å drepe Boyd, tilbyr Bo sønnen muligheten til å forlate gruppen sin, hvoretter Bo kan la dem alle være i fred. Boyd går sin vei, inn i skogen. Men han hører skudd, og kommer tilbake for å oppdage at alle tilhengerne hans har blitt drept.

Sesong 2 omhandler først og fremst de kriminelle omgangene til Bennett-klanen. Familie-matriark Mags Bennett (spilt av Margo Martindale) og hennes tre sønner Dickie, Coover og Doyle, sjef for Bennett Hollow Police, planlegger å utvide sin marihuana-virksomhet til Crowder-territoriet etter Bos dødsfall, ettersom Boyd tidligere har vist seg noe motvillig til å følge i sin fars fotspor. Raylan blir involvert i den voldelige konflikten mellom de to kriminelle organisasjonene, og på grunn av en langvarig feide mellom Givens-familien og Bennett-familiene med fokus på en hendelse mellom Raylan og Dickie i ungdommen (som gjorde at Dickie fikk et halt bein) blir situasjonen ytterligere komplisert.

I mellomtiden fører et forsøk fra et gruve-konglomerat for å sikre rettighetene til fjellet, men Raylan og Boyd blir involvert epå hver deres side av operasjonen. Dette provoserer et lokalt tilbakeslag mot Bennett-familien, etter at Boyd avslører Mags hemmelige engasjement i forhandlinger med gruve-konglomeratet- som er til skade for naboene hennes.

Denne historien introduserer en ny antagonist, Robert Quarles (spilt av Neal McDonough) opprinnelig fra Detroit. Den kriminelle organisasjonen knyttet til mafiaen i Frankfort, Kentucky, har forvist Quarles til Kentucky. Quarles allierer seg med den lokale håndheveren Wynn Duffy (spilt av Jere Burns) og begynner å erstatte de lokale kriminelle i området. Quarles innsats bringer ham også i konflikt med Boyds gruppe, noe som resulterer i flere dødsfall blant lokalbefolkningen.

Samtidig ønsker Dickie Bennett, den eneste overlevende fra Bennett-klanen, hjelp fra en gruppe innbyggere i Noble's Holler og deres leder, Ellstin Limehouse (spilt av Mykelti Williamson) for å få tilbake den rettmessige arven sin. Limehouse forsøker å holde sin egen gjeng utenfor konflikten mellom de kriminelle gruppene, men de blir likevel innvolvert når Boyd får overtaket på Quarles - noe som igjen fører til en rekke svik og dødsfall i området.

Sesong 4 introduserer et mysterium fra fylket som tidligere hadde stått uløst i 30 år. Den 21. januar 1983 stuper en mann, iført en defekt fallskjerm, ned på en gate i Corbin, Kentucky - og dør momentant av skadene. Kroppen hans er omgitt av poser fulle av kokain og identifikasjon for en Waldo Truth. Raylan får vite om dette mysteriet når ytterligere informasjon blir oppdaget gjemt i Arlos hjem, som også inneholder Waldo Truths identifikasjon. Ettersom etterforskningen fortsetter å utfolde seg, avsløres ytterligere informasjon som kan føre til arrestasjon av en stor mafia-figur. Raylan bor nå over en pub, og forsøker å få tak i ekstra penger for å forsørge sitt ufødte barn. Han blir med på et tvilsomt forhold til en bartender, Lindsey Salazar.

Samtidig forsøker Boyd Crowder å utvide sitt eget kriminelle imperium, med hjelp fra en tidligere kamerat Colton «Colt» Rhodes. Boyds innsats kompliseres av ankomsten av en ny vekkelsespredikant ved navn Billy St. Cyr. Men Billys suksess som forkynner forårsaker en nedgang i Boyds krimnelle fortjenester, ettersom brukerne og forhandlerne hans blir hekta på Billys religion - i stedet for narkotika. Boyds fetter Johnny (spilt av David Meunier) blir stadig mer irritert over Boyds suksess, og planlegger å forråde ham til Wynn Duffy.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]
 • Timothy Olyphant som marskalk Raylan Givens, en lovmann som, etter å ha skapt overskrifter og drept noen, blir sendt til Kentucky - hvor han blir dypt involvert i den kriminelle underverden i hjembyen. Raylan ble født og oppvokst i Harlan, Kentucky, hvor faren hans var en beryktet kriminell. Raylan led følelsesmessig, og sannsynligvis også fysisk mishandling, fra faren sin Arlo.
 • Nick Searcy som Marskalk Art Mullen. Han følger som regel lovverket, men gir også Raylan litt spillerom når han stoler på dømmekraften hans.
 • Jacob Pitts som marskalk Tim Gutterson. En tidligere Army Ranger-snikskytter som vanligvis ikke blir imponert over Raylans krumspring.
 • Erica Tazel som marskalk Rachel Brooks, som ofte misliker Raylans lovbrudd.
 • Joelle Carter som Ava Crowder, en kvinne fra Harlan som vokste opp sammen med Raylan og Boyd. Før hendelsene i TV-serien var Ava gift med Boyds voldelige bror Bowman, som hun drepte.
 • Natalie Zea som Winona Hawkins. Raylans tidligere kone. Ved begynnelsen av TV-serien var hun gift med Gary Hawkins, en eiendomsmegler.
 • Walton Goggins som Boyd Crowder. Sønn av en av Harlans største karriere-forbrytere. Boyd er kjent for å rane banker og benytte seg av pyroteknikk - noe som bringer Raylan, som han pleide å grave kull sammen med i hjem-byen, tilbake til Harlan.
 • Jere Burns som Wynn Duffy. En lyssky forretningsmann som reiser rundt med en bobil, og som blir involvert i det kriminelle livet i Kentucky.
 • David Meunier som Johnny Crowder (sesong 1 til 5) er Boyds fetter.
 • Raymond J. Barry som Arlo Givens. Raylans far og en kriminell som ofte samarbeider med Bo Crowder, men som nå lider av en form for demens.
 • Rick Gomez som advokat David Vasquez. Samarbeider ofte med Art, Raylan og de andre Kentucky-marskalkene.
 • M. C. Gainey som Bo Crowder (i sesong 1) er Boyds far som blir løslatt fra fengselet.
 • Brent Sexton som sheriff Hunter Mosley i Harlan.
 • Damon Herriman som Dewey Crowe.
 • Linda Gehringer som Helen Givens (sesong 1 til 3) er Arlos andre kone, og Raylans tante.
 • William Ragsdale som Gary Hawkins (sesong 1 til 3) er Winonas andre ektemann. En eiendomsmegler, som får problemer med Wynn Duffy.
 • Kevin Rankin som Derek "Devil" Lennox (sesong 1 til 3) er en av Boyds medarbeidere.
 • Stephen Root som dommer Mike Reardon.
 • Mel Fair som marskalk Nelson Dunlop. (sesong 1 til 6)
 • Kaitlyn Dever som Loretta McCready. En tenåring som blir tatt under Mags Bennetts omsorg etter at faren hennes dør - og som Raylan var en slags farsfigur for.
 • Jim Beaver som sheriff Shelby Parlow / Drew Thompson (sesong 2 til 4) en tidligere advokat - som begynner som sheriff, etter ordre fra Boyd.
 • Abby Miller som Ellen May. En prostituert som arbeider ved Audrey's.
 • Jeremy Davies som Dickie Bennett. Mags Bennetts mellomste sønn, som har hatt en feide med Raylan helt siden en baseball-kamp på videregående.
 • Margo Martindale som Mags Bennett (sesong 2) er matriarken over hele Bennett-familien.
 • Joseph Lyle Taylor som Doyle Bennett (sesong 2) er Mags sønn som også er politimann i Harlan.
 • Brad William Henke som Coover Bennett (sesong 2) er Mags' yngste sønn med sinne-problemer.
 • Peter Murnik som Kentucky State Police Trooper Tom Bergen (sesong 2 og 3) en politimann, som ofte samarbeider med Raylan.
 • William Gregory Lee som sheriff Nick Mooney (sesong 2 til 5) er en korrupt politimann, som etter hvert blir Harlans neste sheriff.
 • Jonathan Kowalsky som Mike Cosmatopolis (sesong 2 til 6) er Wynns livvakt, og høyre hånd.
 • Mykelti Williamson som Ellstin Limehouse. En fremtredende mann i Harlan, som eier en lokal slakter-butikk.
 • Neal McDonough som Robert Quarles (sesong 3) er den sadistiske sønnen til Detroit-forbryteren Theo Tonin.
 • David Andrews som sheriff Tillman Napier (sesong 3 og 4) som arrangerer swingers-fester for Harlans velstående innbyggere.
 • Brendan McCarthy som Tanner Dodd (i sesong 3) en medarbeider av Robert Quarles.
 • Demetrius Grosse som Errol. En av Limehouses ansatte.
 • Todd Stashwick som Ash Murphy (sesong 3) er en korrupt fengselsvakt som hjelper Dickie Bennett og Dewey Crowe ut av fengselet.
 • Jenn Lyon som Lindsey Salazar (i sesong 3 og 4) en bartender på baren Raylan besøker.
 • Jesse Luken som Jimmy Tolan (sesong 3 til 5) en av Boyds håndlangere. Boyd ser på ham som familie.
 • Ron Eldard som Colton Rhodes (i sesong 4) et tidligere medlem av militærpolitiet, som Boyd kjenner fra sine tidligere dager i militæret.
 • Joe Mazzello som Billy St. Cyr (sesong 4) en pastor som kommer til Harlan, og forårsaker en rekke problemer for Boyd.
 • Lindsay Pulsipher som Cassie St. Cyr (sesong 4), søsteren til Billy St. Cyr.
 • Patton Oswalt som konstabel Bob Sweeney. En politi-betjent.
 • Sam Anderson som Lee Paxton (sesong 4 og 5) en begravelsesdirektør,
 • Mike O'Malley som Nick "Nicky" Augustine (sesong 4) en av Tonins mest betrodde håndlangere.
 • Robert Baker som Randall Kusik (sesong 4) er Lindsey Salazars ektemann og hanekamp-arrangør.
 • Brian Howe som Arnold (sesong 4) en klient av Ellen May, som også er medlem av Napiers swingers-klubb.
 • John Kapelos som Ethan Picker (sesong 4 og 5) en håndlanger av Nick Augustine.
 • Michael Rapaport som Darryl Crowe Jr. (sesong 5) er Deweys fetter og leder for Florida-avdelingen til Crowe-familien.
 • AJ Buckley som Danny Crowe (sesong 5) er Darryls bror.
 • Alicia Witt som Wendy Crowe (sesong 5) er Darryls søster og en advokatfullmektig.
 • Edi Gathegi som Jean Baptiste (sesong 5) en ansatt for Crowe-familien.
 • Jacob Lofland som Kendal Crowe (sesong 5) er Wendys sønn, som vokser opp med å tro at han er broren hennes.
 • Amy Smart som Alison Brander (sesong 5) er Kendals saksbehandler i barnevernet.
 • Danielle Panabaker som Penny Cole (sesong 5) en kvinne i fengsel, som Ava blir venn med.

Referanser

[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]