Lewisham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lewisham
Lewisham
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Lewisham
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Kent
StatusOmråde i London

Lewisham er et område i London. Det har gitt navn til bydelen Lewisham.

Stedet er et viktig transportknutepunkt. Det ligger ved A20 mot Dover, og ved starten på A21 til Hastings. Lewisham har egen bussterminal, jernbanestasjon og den sørlige endestasjonen på Docklands Light Railway.

Lewisham var tidligere en landsby utenfor London. I det 15. århundre bygde den daværende sognepresten, Abraham Colfe, to skoler og seks fattighus der. Sentrum lå da lenger sør enn i dag, der Universitetsykehuset i Lewisham nå ligger. Flyttingen nordover kom etter 1849, da jernbanens ankomst gjorde det til et attraktivt sted for pendlere.

Lewisham High Street

I 1944 ble Lewisham bombet, med store ødeleggelser. En minneplakett om dette er satt opp ved Lewisham kjøpesenter, som åpnet i 1977. Deler av hovedgaten, High Street, som er spesielt bred og lang for en hovedgate i en Londonbydel, ble i 1994 gjort til gågate. Det avholdes et daglig gatemarked.

Et lokalt landemerke, the Clock Tower, ble ferdigstilt i 1900 etter at konstruksjonen startet i forbindelse med dronning Victoria av Storbritannias diamantjubileum i 1897.

Den nye politistasjonen, som åpnet i 2004 for å erstatte stasjonen i Ladywell, regnes som en av Europas største.