Lewisham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lewisham
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktLewisham
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapKent
StatusOmråde i London
PostnummerSE13
Retningsnummer020
Kart
Lewisham
51°27′41″N 0°00′19″V

Lewisham er et område i sørlige London. Det har gitt navn til bydelen Lewisham. Det ligger 9,5 km fra Charing Cross. Området er identifisert i London-planen som ett av de 35 betydelige sentrene i Stor-London.[1] Som et betydelig senter hadde Lewisham i henhold til folketellingen i 2011 en befolkning på 95 041 innbyggere.[2] Stedet er et viktig transportknutepunkt. Det ligger ved A20 mot Dover, og ved starten på A21 til Hastings. Lewisham har egen bussterminal, jernbanestasjon og den sørlige endestasjonen på Docklands Light Railway.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er en tradisjon at landsbyen ble grunnlagt på 500-tallet av en hedning fra Jylland ved navn Leof, som etter å ha brent sitt skip bosatte seg i nærheten av det sted som i dag er sognekirken St Mary's Church (Ladywell) hvor bakken var tørrere. «Leofshema» var en betydningsfull bosetning ved samløpet av elvene Quaggy (fra Farnborough) og Ravensbourne (fra kilden Caesar's Well ved landsbyen Keston) og etter hvert som dreneringsteknikkene ekspanderte landsbyen utover i de våtere områder.

Lewisham High Street

Angående stedsnavnets etymologi har Daniel Lysons (1796) skrevet: «I de aller eldste angelsaksiske nedtegnelsene er dette stedet kalt for Levesham, det vil si huset blant engene; leswe, læs, læse, eller læsew på saksisk har betydningen en eng, og ham, en bosetning. En latinsk juridisk nedtegnelse datert 1440, omtaler et sted i Kent som Levesham som kan referere til Lewisham.[3] Det er nå skrevet, foruten i provinsielle og andre nedtegnelser som også i vanlig bruk, Lewisham.»[4]

1400-tallet bygde den daværende sognepresten, Abraham Colfe, to skoler og seks fattighus der. Sentrum lå da lenger sør enn i dag, der Universitetssykehuset i Lewisham nå ligger. Flyttingen nordover kom etter 1849, da jernbanens ankomst gjorde det til et attraktivt sted for pendlere.

I 1944, under den andre verdenskrig, ble Lewisham bombet og fikk store ødeleggelser. En minneplakett om dette er satt opp ved Lewisham kjøpesenter, som åpnet i 1977. Deler av hovedgaten, High Street, som er spesielt bred og lang for en hovedgate i en Londonbydel, ble i 1994 gjort til gågate. Det avholdes et daglig gatemarked.

Et lokalt landemerke, Clock Tower, ble ferdigstilt i 1900 etter at konstruksjonen startet i forbindelse med dronning Victoria av Storbritannias diamantjubileum i 1897.

Den nye politistasjonen, som åpnet i 2004 for å erstatte stasjonen i Ladywell, regnes som en av Europas største.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mayor of London (Februar 2008): «London Plan (Consolidated with Alterations since 2004)» (PDF). Greater London Authority. Arkivert fra originalen (PDF) den 2. juni 2010.
  2. ^ Lewisham består av seks valgkretser, Lee Green, Central, Ladywell, Crofton Park, Brockley og Telegraph Hill, jf. Lewisham Arkivert 11. september 2017 hos Wayback Machine., UKCensusData
  3. ^ «Plea Rolls of the Court of Common Pleas; National Archives; CP 40/717; second entry; Walter Wheler, husbandman, as defendant in a plea of debt». Documents from Medieval and Early Modern England from the National Archives in London. 2013.
  4. ^ «Lewisham», The Environs of London: volume 4: Counties of Herts, Essex & Kent. 1796. s. 514–536

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Lewisham – kategori av bilder, video eller lyd på Commons