Josef Gull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Josef Gull
Født5. desember 1820
Sighișoara
Død23. juni 1899 (78 år)
Sighișoara
Beskjeftigelse Politiker

Josef Gull (født 5. desember 1820 i Sighișoara, døde 23. juni 1899 i Sighișoara) var en politiker fra Transilvania, som var borgermester av Sighișoara mellom 1866 og 1881. Han tilhørte Siebenbürgen-sakserne.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at han ble ferdig med gymnaset i hjembyen, reiste han til Târgu Mureș for å studere rettsvitenskap, studier som han avsluttet ved å få advokatbevilling i 1844. Han reiste tilbake til hjembyen, men bestemte seg for å ikke arbeide som advokat. Han arbeidet som honorær sekretær for bymagistraten.

Politiker[rediger | rediger kilde]

I 1848 satt han til Riksdagen i Cluj som vararepresentant for Karl Gooß den Eldre.[1] På samme måte som Sighișoaras representant- den senere evangeliske biskopen for Transilvania Georg Daniel Teutsch- var han for en betinget sammenslåing av Transilvania med Kongedømmet Ungarn, og de reiste sammen som representanter med like rettigheter til Riksdagen i Pest. Men de forlot Riksdagen fordi deres krav for å holde unionen sammen ikke ble akseptert.

Han reiste hjem til Sighișoara og kjempet sammen med bygarden i borgerkrigen på den østerrikske siden. Som adjutant for bygardens leder deltok han i slaget ved Ibașfalău. Gull klarte ikke å overtale Stephan Ludwig Roth til å flykte da denne ble vist frem i Sighișoara bundet, på vei til den sikre død i Cluj, fordi Roth sa at han ikke var en kujon.

Etter at borgerkrigen var over, arbeidet Gull først igjen ved magistratkontoret i Sighișoara (han sa opp på grunn av Franz Josef sin neo-absolutisme i 1851), og deretter i ti år som advokat.[1] Da den saksiske grunnloven ble gjenopprettet i 1861, ble Gull valgt til senator og økonomisk adminstrator, før han ble borgermester i 1866. Han hadde denne stillingen til 1881, da han gikk av etter eget ønske.[2] I denne perioden var han byens representant i det såkalte Saksiske Nasjonale Universitet i Sibiu (1861-1875), som han skrev ordensreglene for.[2]

Gull var også aktiv på det evangelisk-kirkelige området, idet han var en av samarbeiderne og fremmerne av den nye kirkelige grunnloven i Transilvania. Han ble valgt inn i det nasjonale kirkerådet til den transilvanske evangeliske kirken, en stilling som han hadde til sin død.

Som følge av et slag ble han lam i 1896.[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Karl Hoch, Die Entwiklung unserer Politik seit 1848 im Rahmen eines politischen Lebensbildes Josef Gulls, 1899
  • Friedrich Teutsch, Josef Gull în „Kalender des Siebenbürger Volksfreundes für das gemeine Jahr 1900”, Jahrgang 31, Hermannstadt
  • Friedrich Schuller, Schriftstellerlexikon der Siebenbürger Deutschen, Vol. 4
  • Friedrich Schuller, Allgemeine Deutsche Biographie, Historische Komission der Bayerischen Akademie der Wissenschaften, Vol. 49, 1904

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Fr. Schuller. «Gull, Josef». Deutsche Biographie. Besøkt 14. januar 2017. 
  2. ^ a b «Gull, Josef (1820-1899), Bürgermeister, Abgeordneter und Jurist». Österreichische Akademie der Wissenschaften. Besøkt 14. januar 2017.