Jordbærtreslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordbærtreslekta
Nomenklatur
Arbutus
L.
Populærnavn
jordbærtreslekta
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenlyngordenen
Familielyngfamilien
UnderfamilieArbutoideae
Økologi
Antall arter: 10
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: middelhavsområdet, Vest-Europa, Nord-Amerika
Inndelt i

Jordbærtreslekta (Arbutus) er ei slekt i lyngfamilien.

De er eviggrønne busker eller små trær. Barken er rød og avflassende. Blomstene sitter i endestilte kvaster. Frukten er et vortete bær, som minner litt om et jordbær. Fruktutviklingen er forlenget, slik at fruktene blir modne samtidig som planten blomstrer på nytt.

Det er tre–fire arter i den gamle verden. Jordbærtre (A. unedo) og Arbutus andrachne er vanlige i middelhavsområdet, der de er en viktig del av maquis-vegetasjonen. Jordbærtre finnes også langs Europas atlanterhavskyst nordover til Irland. På Kanariøyene vokser den endemiske Arbutus canariensis. Arbutus pavarii er endemisk for Kyrenaika i Libya, men ikke alle botanikere anerkjenner den som egen art.

I middelhavsområdet vokser også Arbutus × andrachnoides, som er en naturlig hybrid mellom A. andrachne og A. unedo. Arbutus × androsterilis er en hybrid fra Kanariøyene mellom Arbutus canariensis og den innførte Arbutus unedo.

I den nye verden er det seks–sju arter. De finnes i Britisk Columbia i Canada, vestlige USA, Mexico og Guatemala. Den meste kjente arten er madrona (A. menziesii), som vokser langs stillehavskysten.

DNA-sekvensering antyder at Arbutus er en parafyletisk gruppe som omfatter to ulike klader. Artene i den gamle verden ser ut til å være mer i slekt med blant annet Arctostaphylos, enn med de amerikanske artene. Det er ikke publisert noe nytt slektsnavn for de amerikanske artene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]