John Yang Shudao

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Yang Shudao
Født16. apr. 1919Rediger på Wikidata
Lianjiang
Død28. aug. 2010Rediger på Wikidata (91 år)
Lianjiang
BeskjeftigelseErkebiskop, katolsk prest (1947–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina
John Yang Shu Daos våpenskjold

John Yang Shudao (født 16. april 1919 i Tubao i Lianjiang ved Fuzhou i provinsen Fujian i Kina, død 28. august 2010 samme sted) er katolsk undergrunnsbiskop av erkebispedømmet Fuzhou i provinsen Fujian i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1947. Sammen med andre prester ble han arrestert og dømt til livstidsstraffer i 1955 fordi han hadde nektet å avsverge sin troskap til paven og slutte seg til Den kinesiske patriotiske katolske forening, som var styrt av kommunistpartiet.

Yang ble løslatt i 1981 etter 26 år i fengsel.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble hemmelig bispeviet i 1987. Han ble arrestert på nytt i 1988 og fengslet i tre nye år. Siden ble han en rekke ganger fengslet i kortere perioder.

Biskopen har i årevis vært under sikkerhetspolitiets oppsikt. I 2000 var han holdt i forvaring fra februar til september. Året etter ble han arrestert igjen, men da bare holdt helt kort. Deretter fikk den gamle mannen bo hos en katolsk familie i Lianjiang, utenfor Fuzhou, men ble fotfulgt i all sin gjøren og laden. Mange av hans prester, nonner og lekfolk ble også arrestert og fengslet.

Den katolske indrekirkelige situasjon i Fuzhou var komplisert (2006). I tillegg til det ofte forekommende skille mellom den såkalt «åpne kirke» (registrert av myndighetene) på den ene side, og «undergrunnskirken» på den annen, var selve undergrunnsgrunnskatolisismen plaget av splittelse. Den ene fraksjonen ble ledet av den aldrende biskop John Yang Shudao, den annen av presten og kirkeadministratoren Lin Yuntuan. Årsaken til undergrunnskirkens splittelse lå i at den ene side var mer åpen enn den andre overfor forsoning med «den åpne kirke». Biskop Yang fremholdt at en slik forsoning ville være som et «forræderi mot troen» og at så lenge den regjeringskontrollerte katolske patriotiske forening fantes, ville tilnærming forbli ytterst vanskelig.

Frontene var svært steile. En katolsk lekmann affiliert til undergrunnskirken som hadde avlagt skriftemål for i en prest i «den åpne kirke» ble advart av undergrunnskirkens leder at dersom det gjentok seg, ville han og hans familie bli ekskommunisert.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]