Johannes II Orsini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johannes II Orsini
Født1300Rediger på Wikidata
Kefallinia
Død1335Rediger på Wikidata
Despotatet Epirus
Beskjeftigelse
Embete
  • Count palatine of Cephalonia and Zante (1323–1325)
  • Despot of Epirus (1323–1335) Rediger på Wikidata
EktefelleAnna Palaiologina
FarJohn I Orsini
MorMaria Angelina Komnene Doukaina
SøskenNikolas Orsini
Guy Orsini
Margarita Orsini
BarnThomais Orsini
Nikeforos II Orsini
NasjonalitetØstromerriket
Despotatet Epirus og de andre bysantinske eksilrikene ca. 1204. Grensene er omtrentlige.

Johannes II Orsini eller Johannes Komnenos Dukas (gresk: Ἰωάννης Κομνηνός Δούκας, italiensk: Giovanni II Orsini), var pfalzgreve («county palatine») i Kefallinia fra 1323 til 1324 og hersker («despot») i Despotatet Epirus fra 1323 til 1335.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Johannes var sønn av grev Johannes I Orsini av Kefallinia og hans kone Maria, datter av despoten Nikeforos I Komnenos Dukas av Epirus og Anna Palaiologina Kantakouzene. Hans eldre bror Nikolas Orsini hadde blitt despot i Epirus i 1318 ved å ta livet av sin onkel Thomas I Komnenos Dukas. I 1323 myrdet Johannes II sin bror Nikolas og etterfulgte ham som hersker i både Kefallinia og Epirus.

I 1324 stanset Johannes II den angevinske lederen Johannes, herskeren i blant annet Kongeriket Albania, ved Kefallinia da han var på vei mot bysantinerne på Peloponnes og han avsatte Johannes Orsini som hersker i Kefallinia og overtok makten der selv. Da han mistet støtten fra sitt eget familiedynasti måtte han slutte fred med keiser Andronikos II Palaiologos i Konstantinopel og fikk kontroll over Epirus mot å anerkjenne bysantinsk suverenitet. Han giftet seg med Anna Palaiologina som tilhørte Komnenos Dukas-dynastiet, en gren av den bysantinske keiserfamilien. I likhet med broren Nikolas tilhørte Johannes II den ortodokse kirken og ble tildelt tittelen despot av den bysantinske keiseren.

I 1331 ble Johannes II angrepet av hertug Walter av Athen som var svigersønn av den angevinske Filip I av Taronto og Thamar Angelina Komnene (datter av den tidligere despoten i Epirus, Nikeforos I Komnenos Dukas). Da Walter beleiret den viktige byen Arta i Epirus ble Johannes II tvunget til å akseptere angevinsk suverenitet i området. Da Walter returnerte til sitt hovedsete i Italia så imidlertid Johannes muligheten til å fri seg fra overherredømmet og han invaderte Thessalia som var uten lederskap etter Stefan Gabrielopoulos’ død. Dette provoserte den bysantinske keiser Andronikos III Palaiologos som også hevdet retten til de østlige deler av Thessalonia. Johannes II sto nå usikkert mellom de pro-bysantinske og pro-angevinske fløyene blant adelen i Epirus.

Johannes II døde plutselig i 1335, og enkelte mener han ble forgiftet av sin kone Anna.

Familie[rediger | rediger kilde]

Med sin kone Anna Palaiologina hadde Johannes II to barn:

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Nikolas Orsini
Despot av Epirus
13231335
Etterfølger
Nikeforos II Orsini