Nikolas Orsini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nikolas Orsini
Seal of the despotes Nikolaos.png
Født1295
Død1323
Ektefelle Anna Palaiologina
Far John I Orsini
Mor Q50916943
Søsken Johannes II Orsini, Q50917052, Q50917474
Beskjeftigelse Monark
Nasjonalitet Østromerriket


Nikolas Orsini (gresk: Νικόλαος Ορσίνι), var pfalzgreve («county palatine») i Kefallinia fra 1317 til 1323 og hersker («despot») i Despotatet Epirus fra 1318 til 1323.

Nikolas var sønn av grev Johannes I Orsini av Kefallinia og Maria Komnene, datter til Nikeforos I Komnenos Dukas, tidligere hersker i Epirus. Hans far styrte Kefallinia som vassal under kong Karl II av Napoli og han fikk øya Lefkada som medgift da han giftet seg. Da Johannes Orsini døde i 1317 overtok Nikolas grevskapet, men i motsetning til forgjengerne var han mer interessert i forholdene i Epirus enn i de latinske besittelsene lenger sør. Despotatet Epirus ble nå styrt av hans onkel, Thomas I Komnenos Dukas. I 1318 gikk Nikolas til et overraskende angrep på sin onkel i Epirus hvor Thomas I ble drept og Nikolas okkuperte hele den sørlige delen av Epirus rundt hovedstaden Àrta. For å konsolidere makten giftet han seg med Anna Palaiogina, enken etter Thomas I. Nikolas ble tildelt tittelen despot i Epirus.

Nikolas betalte tributt til sin angevinske overhøyhet, Johannes av Gravina, som var sønn av Karl II av Napoli. Han orienterte seg ellers mot det bysantinske øst, blant annet ved at han bekjente seg til den ortodokse kristendommen. Han møtte dermed ingen motstand fra kirken mot kuppet. Det nordlige Epirus rundt byen Ioánnina nektet imidlertid å anerkjenne Nikolas’ styre og aksepterte å bli styrt fra Konstantinopel. Nikolas ventet noen år med å angripe Ioànnina, men benyttet anledningen til å angripe under den bysantinske borgerkrigen som brøt ut i 1321. Uten støtte fra Venezia klarte han ikke å ta resten av Epirus, og i 1323 ble han drept i et kupp ledet av hans bror Johannes II Orsini.

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Thomas I Komnenos Dukas
Despot av Epirus
13181323
Etterfølger
Johannes II Orsini