Thomas I Komnenos Dukas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas I Komnenos Dukas
Fødtca. 1285Rediger på Wikidata
Død1318Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHersker Rediger på Wikidata
Embete
  • Despot of Epirus (1297–1318) Rediger på Wikidata
EktefelleAnna Palaiologina
FarNikeforos I Komnenos Dukas
MorAnna Palaiologina Kantakouzene
SøskenThamar Angelina Komnene
NasjonalitetDespotatet Epirus

Thomas I Komnenos Dukas (gresk: Θωμάς Α΄ Κομνηνός Δούκας), født ca. 1285, død 1318, var hersker i Despotatet Epirus fra ca. 1297 til sin død i 1318.

Thomas var sønn av den tidligere herskeren Nikeforos I Komnenos Dukas og Anna Palaiologina Kantakouzene, niesen til den østromerske keiser Mikael VIII Palaiologos. I 1290 fikk han tittelen «despot» av Mikael VIIIs sønn, Andronikos II Palaiologos. Thomas var ikke selvskreven til herskertittelen. Hans søster Thamar Angelina Komnene hadde giftet seg med Filip I av Taranto, en sønn av kong Karl II av Napoli og Maria av Ungarn i 1294. Filip hadde da av Nikeforos fått løfte om herskertittelen i Epirus i kraft av sitt ekteskap med Thamar. Da Nikeforos døde engang mellom september 1296 og juli 1298, klarte likevel hans enke Anna å sikre sin sønn tittelen og hun sikret samtidig sin egen rolle som regent for den mindreårige Thomas.

Dette førte til at Epirus mistet all støtte fra sin nærmest eneste allierte, kongeriket Napoli. Napoli krevde at Filip og Thamar var de rettmessige herskere, men Anna nektet fordi hun mente avtalen var brutt ved at Thamar var blitt tvunget til å oppgi sin ortodokse tro. Anna sørget i stedet for en allianse med det bysantinske riket i Konstantinopel som innebar giftermål mellom Thomas I og Anna Palaiologina, datter til keiser Mikael IX Palaiologos. Dette ekteskapet ble inngått i 1307 eller 1313. I mellomtiden prøvde Karl II å erobre Epirus militært, men ble slått tilbake. Det kom etter hvert til et kompromiss (i 1307) der Filip overtok noen av de angevinske befestningene i det vestlige Balkan som var blitt erobret av styrker fra Epirus.

Epirus trengte seg stadig inn i bysantinskdominerte områder inntil det kom til en åpen konflikt i 1315. Bysantinske styrker invaderte da Epiruskontrollerte områder inn til Árta i dagens Hellas. Thomas prøvde fortvilt å få i stand en allianse med Filip av Taranto, men før det kom til avtale med angevinerne ble Thomas drept av sin nevø, grev Nikolas Orsini av Cephalonia i 1318.

Litteratur[rediger | rediger kilde]


Forgjenger
Nikeforos I Komnenos Dukas
Despot av Epirus
12971318
Etterfølger
Nikolas Orsini