Johann Schelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Schelle
Født6. sep. 1648[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Geising[5]Rediger på Wikidata
Død10. mars 1701[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (52 år)
Leipzig[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, korleder, dirigentRediger på Wikidata
Embete
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
PeriodeBarokkmusikk
Musikalsk karriere

Johann Schelle (1648–1701) var en tysk barokk-komponist og thomaskantor.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Johann Schelle var sønn av kantor og rektor Jonas Schelle. Allerede som syvåring ble Johann diskantsanger i det kongelige saksiske hoffkapellet i Dresden under Heinrich Schütz. På dennes anbefaling ble Schelle i 1657 opptatt som korsanger i hertugens kapell i Wolfenbüttel der Schütz var kapellmester.

Thomaskirche og Thomasschule zu Leipzig, stikk 1735

Fra 1665 til 1667 var Schelle sanger i Thomanerchor ved Thomaskirken i Leipzig. Han ble immatrikulert ved byens universitet 31. januar 1667.

Sebastian Knüpfers anbefaling ble Schelle i 1670 kantor ved skolen i Eilenburg. Som en av de aller første oppførte han tyskspråklige oratoriske evangeliekantater i gudstjenesten.

Schelle var thomaskantor i Leipzig fra 31. januar 1677 til sin død. Forgjengeren var Sebastian Knüpfer og etterfølgeren Johann Kuhnau, som i sin tur ble etterfulgt av Johann Sebastian Bach. Schelle var samtidig Director chori musici for Leipzig by. Han innførte en sammenstilling av tonesatte evangelietekster med åndelige sanger og koralkantater i Leipzig, og komponerte framfor alt instrumental kirkemusikk.

Av Schelles elever var Johann Theodor Roemhildt, Friedrich Wilhelm Zachow, Reinhard Keiser, Christoph Graupner og Johann David Heinichen.

Verk[rediger | rediger kilde]

Det meste av Schelles verk er kirkemusikkverk med tysk tekst, hvorav lite ble publisert i hans egen levetid. Enkelte av salmene ble trykt i Joachim Fellers sangbok Der andächtige Student (1693). 25 bevarte kantatemanuskripter befinner seg i biblioteket i Berlin. Disse verkene viser Schelles betydning for utviklingen av kantaten som musikkform, for eksempel var han den første komponist som kombinerte bibelord med fri diktning. De bevarte eksemplarene av hans koralkantater er også blant de første av sitt slag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Schelle,_Johann, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w60v8pq5, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]