Johann Schelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Schelle
Født6. september 1648[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Geising[5]Rediger på Wikidata
Død10. mars 1701[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (52 år)
Leipzig[6]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, korleder, dirigentRediger på Wikidata
Embede ThomaskantorRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Musikalsk karriere

Johann Schelle (født 6. september 1648 i Geising i Erzgebirge, død 10. mars 1701 i Leipzig) var en tysk barokk-komponist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, unge år[rediger | rediger kilde]

Johann Schelle var sønn av kantor og rektor Jonas Schelle. Allerede som syvåring ble han diskantsanger i det kongelige saksiske hoffkapellet i Dresden under Heinrich Schütz. På dennes anbefaling ble Schelle i 1657 opptatt som korsanger i hertugens kapell i Wolfenbüttel der Schütz var kapellmester.

Thomaskirche og Thomasschule zu Leipzig, stikk 1735

Fra 1665 til 1667 var Schelle sanger i Thomanerchor ved Thomaskirken i Leipzig. Han ble immatrikulert ved byens universitet 31. januar 1667.

Kantor, komponist[rediger | rediger kilde]

Sebastian Knüpfers anbefaling ble han i 1670 kantor ved skolen i Eilenburg. Som en av de aller første oppførte han tyskspråklige oratoriske evangeliekantater i gudstjenesten.

Schelle var thomaskantor i Leipzig fra 31. januar 1677 til sin død. Forgjengeren var Sebastian Knüpfer og etterfølgeren Johann Kuhnau, som i sin tur ble etterfulgt av Johann Sebastian Bach. Schelle var samtidig Director chori musici for Leipzig by. Han innførte en sammenstilling av tonesatte evangelietekster med åndelige sanger og koralkantater i Leipzig, og komponerte framfor alt instrumental kirkemusikk.

Av Schelles elever var Johann Theodor Roemhildt, Friedrich Wilhelm Zachow, Reinhard Keiser, Christoph Graupner og Johann David Heinichen.

Verk[rediger | rediger kilde]

Det meste av Schelles verk er kirkemusikkverker med tysk tekst, hvorav lite ble publisert i hans levetid. Enkelte av salmene ble trykt i Joachim Fellers sangbok Der andächtige Student (1693). 25 bevarte kantatemanuskripter befinner seg i biblioteket i Berlin. Disse verkene viser Schelles betydning for utviklingen av kantaten som musikkform, for eksempel var han den første komponist som kombinerte bibelord med fri diktning. De bevarte eksemplarene av hans koralkantater er også blant de første av sitt slag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  3. ^ a b International Music Score Library Project, IMSLP-identifikator Category:Schelle,_Johann, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w60v8pq5, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]