Friedrich Wilhelm Zachow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friedrich Wilhelm Zachow
Født19. nov. 1663Rediger på Wikidata
LeipzigRediger på Wikidata
Død14. aug. 1712Rediger på Wikidata (48 år)
Halle (Saale)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, organist, universitetslærerRediger på Wikidata
Utdannet ved Thomasschule zu LeipzigRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Periodebarokkmusikk
InstrumentOrgel

Plakett på Mariakirka i Halle minner om at betydelige musikere som Zachow, Samuel Scheidt og Wilhelm Friedemann Bach hadde sitt virke her.

Friedrich Wilhelm Zachow (1663–1712) var en tysk organist og barokk-komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Faren Heinrich var bymusikant i Eilenburg og gav sønnen undervisning i ulike musikkinstrumenter som bymusikantene brukte, eksempelvis trompet, zink, traversofløyte, dulsian, «quart» posaune, kornett og fagott.[1] Han gikk på en av de to latinskolene i Leipzig, sannsynligvis Thomasschule zu Leipzig. Etter at faren ble utnevnt til bymusikant i Eilenburg fikk Zachow orgelundervisning av byens organist, Johann Hildebrandt, og ytterlige musikalske impulser av Johann Schelle, som fra 1677 var Thomaskantor i Leipzig, og av Basilius Petritz som var kantor ved Dresdner Kreuzkirche.

Den 11. august 1684 fikk Zachow stillingen som organist ved Marktkirche Unser Lieben Frauen i Halle, en post han beholdt livet ut.

Virke[rediger | rediger kilde]

Zachow skrev over 70 kantater, og fikk stor betydning for utviklingen av kantateformen. Han skrev også messer, orgel- og kammermusikk.

Komposisjonsstilen karakteriseres av stor romlighet og særlig i kantatekorene av en tett kontrapunktisk tekstur. Zachows fuger peker framover mot Johann Sebastian Bach. I likhet med Georg Friedrich Händel tok Bach tematisk materiale fra Zachows verk og bearbeidet det videre.

Zachow var Händels første lærer, og gav den unge Händel undervisning i fiolin, orgel, ukulele, cembalo og komposisjon. Händel snakket alltid varmt om læreren, og skal i takknemlighet ha gitt Zachows etterlatte økonomisk støtte. Andre betydelige elever av Zachow var Gottfried Kirchhoff, Johann Krieger og Johann Gotthilf Ziegler

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Friedrich Wilhelm Zachow (1663-1712), buergerstiftung-halle.de. Besøkt 26. desember 2015