Friedrich Wilhelm Zachow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Friedrich Wilhelm Zachow
Født19. november 1663
Leipzig
Død14. august 1712 (48 år)
Halle
Beskjeftigelse Komponist, organist
NasjonalitetTyskland
Plakett på Mariakirka i Halle minner om at betydelige musikere som Zachow, Samuel Scheidt og Wilhelm Friedemann Bach hadde sitt virke her.

Friedrich Wilhelm Zachow (eller Zachau; døpt 14. november 1663 i Leipzig, død 7. august 1712 i Halle) var en tysk organist og barokk-komponist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Faren Heinrich var bymusikant i Eilenburg, og av ham fikk Zachow undervisning i ulike musikkinstrumenter som bymusikantene brukte, eksempelvis trompet, zink, traversofløyte, dulsian, «quart» posaune, kornett og fagott.[1] Han gikk på en av de to latinskolene i Leipzig, sannsynligvis Thomasschule zu Leipzig. Etter at faren ble utnevnt til bymusikant i Eilenburg fikk Zachow orgelundervisning av byens organist, Johann Hildebrandt, og ytterlige musikalske impulser av Johann Schelle, som fra 1677 var Thomaskantor i Leipzig, og av Basilius Petritz som var kantor ved Dresdner Kreuzkirche.

Den 11. august 1684 fikk Zachow stillingen som organist ved Marktkirche Unser Lieben Frauen i Halle, en post han beholdt livet ut.

Virke[rediger | rediger kilde]

Zachow skrev over 70 kantater, og fikk stor betydning for utviklingen av kantateformen. Han skrev også messer, orgel- og kammermusikk.

Komposisjonsstilen karakteriseres av stor romlighet og særlig i kantatekorene av en tett kontrapunktisk tekstur. Zachows fuger peker framover mot Johann Sebastian Bach. I likhet med Georg Friedrich Händel tok Bach tematisk materiale fra Zachows verk og bearbeidet det videre.

Zachow var Händels første lærer, og gav den unge Händel undervisning i fiolin, orgel, ukulele, cembalo og komposisjon. Händel snakket alltid varmt om læreren, og skal i takknemlighet ha gitt Zachows etterlatte økonomisk støtte. Andre betydelige elever av Zachow var Gottfried Kirchhoff, Johann Krieger og Johann Gotthilf Ziegler

Verk i utvalg[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Friedrich Wilhelm Zachow (1663-1712), buergerstiftung-halle.de. Besøkt 26. desember 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]