John Richard Green

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Richard Green
JRGreen.jpg
Født12. desember 1837
Oxford
Død7. mars 1883 (45 år)
Menton
Ektefelle Alice Stopford Green (18771883)
Utdannet ved Jesus College, Magdalen College School
Beskjeftigelse Prest, historiker
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland
DebutShort History of the English People

John Richard Green (12. desember 18377. mars 1883) var en engelsk historiker som i viktoriatiden preget engelsk middelalderforskning sammen med William Stubbs og Edward Augustus Freeman.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Green ble født som sønn av en kjøpmann i Oxford. I hjembyen fikk han naturlig nok også sin høyere utdannelse, først ved Magdalen College School, og deretter ved Jesus College, begge ved University of Oxford.

Etter at han forlot Oxford ble han presteviet i 1860 og begynte som prest i kirken St Philip's i Stepney, en bydel i London. I mellomtiden begynte Green også å studere historie og skrive artikler for Saturday Review, et London-magasin. Som meget interessert i historie benyttet han den lille fritiden han hadde til forskning.

I 1869 ga han endelig opp sitt arbeid som geistlig og fikk en stilling som bibliotekar ved Lambeth i London, men ble syk kort tid etter av tuberkulose.

Han hadde lagt planer om å skrive forskjellige historiske verker, inkludert en historie om den engelske kirke som en serie om livene til erkebiskopene av Canterbury, og hva han tenkte på som mesterverk, magnum opus, var Englands historie under Angevin-kongene. Hans sviktende helse tvang ham til å oppgi sine ambisiøse prosjekter og isteden konsentrere energien om et mer håndterlig format, hans Short History of the English People. Boken kom ut i 1874, og ga ham en sikker plass som en eminent engelsk historieforfatter.

Etter å ha forlatt prosjektet om Angevin-kongene konsentrerte han seg om å utvide sine Short History til et verk på fire bind, A History of the English People (1878–80). Dessuten skrev han The Making of England, men som kom ut i kun ett bind og stoppet i året 828 da han døde ved Mentone i Frankrike mars 1883, 45 år gammel. Etter hans død utkom hans siste bok The Conquest of England, fullført av hans hustru.

Om hans Short History ble det sagt at verket startet en ny epoke i historieskrivningen i England ved å gjøre den sosiale, industrielle og moralske utvikling til bokens hovedtema. Green var hovedsakelig opptatt av å underholde sine lesere. Det oppnådde han ved at hans bøker var illustrerte og at han skrev i en informativ-fortellende stil, men han ble også kritisert – særlig i forhold til sin første bok – at han ikke var nøytral og overdrev hendelser. The Short History of the English People ble en av de mest solgte historiebøker på 1800-tallet, bare overgått av Thomas Babington Macaulays The History of England from the Accession of James the Second (1848).

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

I 1877 giftet han seg med Alice Stopford, selv historiker, særlig i irsk historie, og ble senere også nasjonalist og arbeidet for irsk selvstendighet. I løpet av 1870-tallet led Green av alvorlige lungeproblemer. Hans hustru hjalp ham å utføre og til slutt fullførte hans verk om den normanniske erobringen av England da hans ødelagte helse fratok ham stadig mer av arbeidet i løpet av hans siste år.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • (1874) Short History of the English People
  • (1880) A History of the English People
  • (1883) The Making of England
  • (etter 1883) The Conquest of England

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cousin, John William (1910): A Short Biographical Dictionary of English Literature. London, J. M. Dent & sons; New York, E. P. Dutton.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]