Jarlsø

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jersøy»)
Jarlsø ligger omtrent midt på dette kartet.
Jarlsø sett fra Husvik.
Jarlsø sett fra Husvikåsen.

Jarlsø[1] er ei ca. 200 mål stor øy i Tønsberg kommune i Vestfold.

Øya ligger beskyttet til ved Husvik og fikk tidlig stor betydning som ankerplass ved innseilinga til Tønsberg by. Jarlsø har en rik historie som strekker seg helt fra vikingtida.

Navn[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige navnet, Jarlsøy, stammer enten fra mannsnavnet Jarl eller fra adelstittelen jarl. Uttalen var Jærrse og opp gjennom historien ble det brukt skrivemåter som Jarssøy, Jerssøn, Jerssøen, Jertzøenn, Giersø, Jersø og Giersø.[2]

Øya hadde en stor betydning allerede i vikingtida og navnet kan ha gitt opphav navnet Jarlsberg hovedgård, som øya den gang lå under, og Jersey i den engelske kanal – og dermed indirekte er opphav til navnet New Jersey i USA.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Jarlsø nevnes allerede i Snorres Ynglingesaga, i forbindelse med at vestfoldkongen Øystein Halvdanson rundt år 770 fikk bommen på et forbipasserende skip i hodet og druknet ved øya.

Etter at kong Håkon Håkonsen på 1200-tallet begynte å avholde kongens råd på Jarlsø, ble riksrådet jevnlig holdt her. Seinere på 1200-tallet ble også kirkemøtene lagt til Jarlsø. I 1537 ble riksrådet og kirkemøtene nedlagt og Jarlsø ble en ordinær uthavn for Tønsberg by, da kanalen inn til byen var grodd igjen.

I 1483 druknet Jon Smør og Einar Fluga ved Jarlsøy, sannsynligvis som følge av et basketak under et riksrådsmøte.

Fra 1664 kan det dokumenteres at det var gjestgiveridrift på øya, men sannsynligvis var driften enda eldre. Et steinbrudd ble etablert rundt midten av 1600-tallet.

I seilskutetida 1850–1910 var øya en mye brukt ankerplass, og fra 1910 til 1963 ble store hvalkokerier fortøyd ved øya. I 1915 startet Jarlsø Verft en omfattende virksomhet. Øya ble på samme tid overført fra Nøtterøy til Sem kommune. Fram mot krigen ble det produsert skip (stort sett hvalbåter) og hvalfangstutstyr, og det ble drevet skipsopphugging. Under okkupasjonen brukte tyskerne verftshallene som lager.

Etter krigen overtok Kaldnes Mekaniske Verksted aksjemajoriteten i Jarlsø Verft. Jarlsø Støperi A/S ble bygd opp og det ble produsert høyspentmaster og drevet galvanisering fram til 1980-årene. I 1986 ble selskapene slått sammen til ett selskap, Jarlsø Fabrikker A/S.

I 1995 kjøpte Tor Solum hele Jarlsø for å videreutvikle industrivirksomheten, men i 2006 ble all industridrift lagt ned og året etter ble det startet opp boligutbygging på øya. Øya er i dag regulert til boligformål og skal når utbygginga er ferdig gi plass til 430 boenheter. Den sørlige delen av øya, med en liten skog, fyrlykt og rester etter tyske stillinger fra andre verdenskrig, forblir urørt.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Faktaark». Besøkt 5. februar 2017. 
  2. ^ 72. Jersø., Nøtterøy Bygdebok
  3. ^ Jarlsø Arkivert 31. oktober 2016 hos Wayback Machine., Vallø og omegn historielag

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]