Jon Svalesson Smør

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jon Svalesson Smør
Født1420Rediger på Wikidata
Død1483Rediger på Wikidata
Jarlsø
FarSvale Jonsen Smør

Jon Svalesson Smør (ca. 1420 – 1483) var en norsk ridder, riksråd, riksforstander og høvedsmannBergenshus.

Jon Smør var sønn av Svale Jonsson Smør, også han riksråd, og Sigrid Gunnarsdatter Kane.

Jon Smør titulerte seg som riksforstander i interregnumet mellom kong Kristian Is død i 1481 og kroningen av kong Hans i 1483. I denne perioden var Jon Smør sentral i styrkingen av det norske riksrådet, med det siktemål å sikre den innenlandske adelens interesser i riksstyret.

Jon deltok i unionsforhandlingene i Halmstad januar 1483. De politiske bestrebelsene hans lyktes i den forstand at resultatet av forhandlingene, Halmstadrecessen, slo fast at de tre nordiske rikene var selvstendige og gav garantier for at riksrådene fikk et indre selvstyre. Kalmarunionen ble dermed oppfattet som en personalunion med begrenset makt til unionskongen. Kong Hans' håndfestning fikk imidlertid ingen stor praktisk betydning.

Jon Smør druknet ved Jarlsø før september 1483. Einar Fluga, som også var riksråd, druknet i samme hendelse. Det har blitt spekulert i om foranledningen kan ha vært en fysisk konfrontasjon mellom Jon og Einar. Dette kan imidlertid ikke stadfestes, ettersom vår eneste kilde til dødsfallene er visitasbøkene til Jens Nilssøn, skrevet vel hundre år etter.

Kilder[rediger | rediger kilde]