Jersøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Jarlsø)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°14′40″N 10°28′30″Ø

Jarlsø ligger omtrent midt på dette kartet.
Jarlsø sett fra Husvik.
Jarlsø sett fra Husvikåsen.

Jersøy, Jersø eller Jarlsø, er en øy på ca. 200 mål utenfor Husvik i Tønsberg kommune i Vestfold.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øya har med sin beliggenhet som ankerplass for båter og skip i Oslofjorden ved innløpet til Tønsberg by, en rik historie. Øya nevnes allerede i Snorres Ynglingesaga i forbindelse med Vestfoldkongen Øystein Halvdansons død rundt 770. Den lå da under Sem kongsgård, den seinere Jarlsberg hovedgård. I 1483 druknet riksrådene Jon Smør og Einar Fluga ved Jersøy.

Jersøy ble gjestgiversted fra 1664, og det ble siden drevet steinbrudd på øya. I 1915 startet Jarlsø Verft, seinere Jarlsø Fabrikker, sin omfattende virksomhet. Øya ble samtidig overført fra Nøtterøy til Sem kommune. Øya ble etterhvert nesten helt fylt med industri, men all produksjon er i dag nedlagt. Av navnet Jersøy kan man trekke forbindelser til Jersey i Den engelske kanal, noen[hvem?] mener at nettopp Jersey er oppkalt etter Jersøy på Husvik.

I dag[rediger | rediger kilde]

Det er flere planer for bruk av den tidligere industriøya til boliger og næringsvirksomhet. Øya er regulert for inntil 400 boliger, og lett næring. Utbyggingen startet i 2008. Den søndre delen av øya, med skog, fyrlykt og rester etter tyske stillinger fra annen verdenskrig vil bli beholdt som område for landbruk, natur og fritid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]