Jernbane i Jordan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jordans jernbaner
Aqababahn Strecke.jpg
Fosfattog på Akaba-banen
Aktører
Operatører Hejaz Jordan Railway
Aqaba Railway Corporation
Statistikk
Infrastruktur
Sporvidde 1 050 mm
Lengde totalt 507 km
Elektrifisert 0 km
Høyhastighetsbane 0 km

Jernbanen i Jordan består av 507 km med smalsporet (1050 mm) bane. Den eldste delen var en del av Hejaz-banen som gikk fra Damaskus i Syria til Medina i Saudi-Arabia. Denne linjen ble bygd mellom 1900 og 1908 og var en del av det ottomanske jernbanenettet. I dag er linjen fra den syriske grensen til Jordans hovedstad Amman i drift, og har ukentlige avganger med passasjertog. Det statlige selskapet Hejaz Jordan Railway står for driften. I sør er Akaba-banen fra fosfatgruvene nær Ma'an til havnebyen Akaba ved Rødehavet i drift. Denne banen frakter utelukkende gods.

En ny elektrifisert normalsporet passasjerlinje er planlagt mellom Amman og Zarqa.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Turisttog i Jordan
Foto: Reinhard Dietrich

Jordans første jernbanelinje var Hejaz-banen som gikk fra Damaskus til Medina. Amman ble tilknyttet i 1903, og hele linjen ble åpnet i 1908. Etter det arabiske opprøret som startet i 1916, ble den jordanske delen av Hejaz-banen i 1917 underlagt det britiske kolonistyret i Palestina (fra 1920 Palestinamandatet). I 1948 ble banen overtatt av Jordan i regi av Den arabiske liga. I 1950 ble driften formelt underlagt sivil jordansk kontroll. I 1952 ble Hejaz Jordan Railway grunnlagt, og har siden stått for driften.

Akaba-banen[rediger | rediger kilde]

I 1975 åpnet en ny jernbanelinje mellom fosfatgruvene i Batn EL-Ghoul og havnebyen Aqaba. Det statlige selskapet Aqaba Railway Corporation har stått for driften av linjen. I 2009 ble det fraktet 2 077 578 tonn fosfat til Akaba.[2]

Jernbaneforbindelser til naboland[rediger | rediger kilde]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]