Akaba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Akabas posisjon sørvest i Jordan
Akaba sett fra Eilat.

Akaba er den femte største byen i Jordan og den eneste havnebyen i landet. Den har om lag 80 000 innbyggere og ligger helt nord i Akababukten, på østsiden av Eilat i Israel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Akaba har vært bebodd siden 4000 f.Kr. på grunn av beliggenheten ved handelsrutene mellom Asia, Afrika og Europa. Byen er omtalt i Bibelen som et sted hvor kong Salomo bygget skip. Siden den tid har byens betydning svingt med skiftende regimer. Korsfarerne bygget et festning der som fremdeles er bevart. Under 1. verdenskrig ble den erobret av T. E. Lawrence og fra 1925 hørte den til Transjordan. I 1965 byttet kong Hussein 6000 km² ørkenland med 12 km kystlinje i Saudi-Arabia, noe som førte til at byen også fikk tilgang til korallrevet Yamanieh. Med dette fikk byen ekspansjonsmuligheter og turismen kunne begynne å utvikle seg.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Turismen er vel utviklet i byen og flere store hotellkjeder er representert. Flere turoperatører tilbyr charterturer til Akaba. Byen har fått status som frisone, noe som har gjort at utbyggingen har skutt fart.