Jernbane i Kirgisistan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Et E7939 diesellokomotiv kjører over en bro i hovedstaden Bisjkek

Jernbanen i Kirgisistan drives av det nasjonale, statseide jernbaneselskapet Kyrgyz Railway (KTJ), som ledes av Nariman Tuleyev.

Kirgisistan har et jernbanenettverk med ca. 470 km bredsporet (1 520 mm) skinnegang per 2008.[1] Alle strekningene er enkeltsporet. Etter Sovjetunionens oppløsning fikk Kirgisistan 2 500 godsvogner, 450 passasjervogner og 50 lokomotiver fra den sovjetiske jernbanen.[2] Finanskrisen i 1998 reduserte imidlertid drastisk bevilgningene til jernbanen.[2] Dagens godstrafikk utgjør bare 13 % av 1990-nivået, eller 330 millioner tkm (tonnkilometer) i 2001 sammenlignet med 2 620 millioner tkm i 1990. Reduksjonen er fortsettende. Passasjertrafikken er bare ca. 25 % av hva den var i 1990. Mens godstjenestene er lønnsomme, taper passasjertrafikken penger ettersom prisene reguleres av den kirgisiske Anti-Monopol Komiteen.[2]

I 2008 ble det kunngjort at arbeidet med å elektrifisere banen som forbinder hovedstaden Bisjkek med jernbanenettverket til Kasakhstan vil begynne.[3]

Jernbanenettet[rediger | rediger kilde]

Kirgisistans infrastruktur (1996)

Kirgisistans jernbanenett består av følgende hovedbaner:

  • Balyktsjy – Bisjkek – Lugovoe (videre til Kasakhstan og Russland)
  • Osj – Jalal-Abad
  • Kok-Yangak – Kara-Suu
  • Kyzyl-Kiya – Tasj-Kumyr (til Usbekistan, Turkmenistan og land i Den persiske gulf)

Det kirgisiske jernbanenettet består av to baner som ikke er forbindet til hverandre: En «søndre» bane – 323,4 km, og en «nordre» bane – 101,2 km. Begge er sidespor som tar av fra den transasiatiske korridoren. Traséene Osj – Jalal-Abad – Kok-Yangak og Balyktsjy – Bisjkek – Lugovoe (Kasakhstan) forbinder med Russland gjennom henholdsvis Usbekistan og Kasakhstan. Det er forventet at de vil bli forbindet til den foreslåtte eurasiatiske jernbanekorridoren, som vil forbinde Europa, Sentral-Asia og Kina.

En jernbanelinje mellom Balyktsjy, Jalal-Abad, Torugart og Kina er fortsatt i utformingsfasen. Byggingen av denne jernbanelinjen vil redusere jernbaneavstanden mellom Europa og Sørøst-Asia med 1 100 km sammenlignet med traséen til den transsibirske jernbanen, og med 300 km sammenlignet med traséen til vennskapsbanen i Kasakhstan. EU-programmet TACIS har gitt 1 million dollar for utarbeidelse av en mulighetsstudie for dette prosjektet.

Et annet foreslått prosjekt er elektrifisering av 322,7 km skinnegang mellom Lugovoe og Balyktsjy. Republikken Kirgisistan har ingen produksjon av diesel. Landets potensial for vannkraftproduksjon er omfattende, derav ønsket om å konvertere strekningen Lugovoe – Balyktsjy. Elektrifisering vil ikke bare løse økonomiske problemer, men vil også ha en positiv innvirkning på økologiske forhold i Kirgisistan. Beregnede totalkostnader for utbyggingen er 145 millioner dollar. Kostnadene for første del av byggingen (Lugovoe – Alamedin, 157 km) er anslått til 69 millioner dollar, mens den andre delen (Alamedin – Balyktsjy, 165,7 km) vil koste 76 millioner dollar.

Jernbaneforbindelser til naboland[rediger | rediger kilde]

Kirgisistan har jernbaneforbindelser til følgende land:

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]