Jasper Tudor, 1. hertug av Bedford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arms of Jasper Tudor, Duke of Bedford.svg

Jasper Tudor (født ca. 1431, død 21. eller 26. desember 1495 var første hertug av Bedford og onkelen til kong Henrik VII av England, og var en av de som sto bak hans erobring av den engelske tronen i 1485.

Jasper var tredje sønn av Owen Tudor og den tidligere dronningen Katherine av Valois, enken etter Henrik V. Han var dermed halvbror av Henrik VI, som etter å ha blitt myndig utnevnte Jasper til jarl av Pembroke, i 1452 eller 1453. Det var usikkerhet om hvorvidt Jasper og hans to eller tre brødre var ektefødte, ettersom deres foreldres ekteskap var inngått i hemmelighet. Han nøt allikevel alle de privilegier som lå til familien inntil 1461, da han ble fratatt en del rettigheter fordi han hadde støttet Henrik VI mot Huset York.

Han var en eventyrer, med en betydelig militær erfaring; en del av den hadde han fått i den første fasen av rosekrigene. Han beholdt kontakten med Margaret av Anjou, Henrik VIs dronning, mens hun forsøkte å få tilbake sønnens arverett til tronen, og han holdt Denbigh Castle for Huset Lancaster.

Inntil 1461 oppdro han Henry Tudor, senere Henrik VII, hvis far hadde dødd før han ble født. Det året tok William Herbert over ansvaret for Jaspers nevø. Da yorkisen Edvard IV kom tilbake fra en periode i eksil i 1471 tok Jasper med Henry, som da var tenåring, til Bretagne. Det var Jasper som gav Henry den taktiske ekspertise som skulle til for å slå den langt mer erfarne Rikard III i slaget ved Bosworth Field. Da Henry ble kronet fikk Jasper tilbake alle sine titler og æresbevisninger, inkludert Order of the Garter. Han ble hertug av Bedford, og i 1488 fikk han Cardiff Castle.

Han døde i desember 1495, og ble gravlagt i Keynsham Abbey i Somerset.

Familie[rediger | rediger kilde]

Jasper giftet seg 7. november 1485 med Catherine Woodville (født ca. 1458, død 1513). Hun var datter av Richard Woodville, 1. jarl Rivers og Jacquetta av Lyxembourg, og dermed søster av blant andre Elizabeth Woodville, Anthony Woodville, 2. jarl Rivers og Richard Woodville, 3. jarl Rivers. Da hun giftet seg med Jasper var hun enke etter Henry Stafford, 2. hertug av Buckingham.

De fikk muligens en dødfødt sønn ca. 1460.

Catherine giftet seg etter Jaspers død med sir Richard Wingfield.

Jasper Tudor skal ha hatt to døtre utenfor ekteskap:


Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Pembroke
(145261 og 148595)
Etterfølger:
 Utdødd 
Hertug av Bedford