Martlet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En martlet slik den vises i engelsk heraldikk, her i svart

Martlet er en heraldisk figur som likner en seiler, men kan noen ganger være framstilt som en generell småfugl med sammenslåtte vinger. Navnet kommer fra den franske heraldiske figuren merlette, som er mer ande- eller svaneaktig heraldisk fugur uten føtter. Martlet var særlig vanlig i engelsk heraldikk, men finnes også i våpenet til distriktet Dundalk i Irland.

Symbolikk[rediger | rediger kilde]

Som symbol representerer martlet utholdenhet. Seilere har svært små føtter som ikke er synlige i flukt. De bruker også føttene lite. Vår hjemlige tårnseiler kan være på vingene i tre år sammenhengende. I middelalderen trodde mange at de ikke hadde føtter i det hele tatt (det latinske navnet på familien «Apoda» betyr fotløs), og den heraldiske figuren er også ofte framstilt uten føtter. Siden figuren ikke har føtter, ble den ansett å aldri kunne lande, og måtte derfor holde seg på vingene hele livet.

Martlet ble også ble brukt for å markere arverekkefølgen. Den fjerde sønnen brukte familiens våpen, men med en martlet for å vise at han var nummer fire i arverekkefølgen (de andre plassirenene hadde egne tegn).

Annen bruk[rediger | rediger kilde]

Det amerikanske jagerflyet F4F Wildcat fra 2. verdenskrig fikk betegnelsen Martlet av britene, som brukte den amerikanske maskinen på hangarskip gjennom hele krigen.