Katherine av Valois

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Katherine av Valois

Katherine av Valois (født 27. oktober 1401 i Paris, død 3. januar 1437), engelsk dronning, gift med Henrik V av England, var yngste datter av Karl VI av Frankrike og Isabella av Bayern.


Barndom[rediger | rediger kilde]

Katherine hadde ingen lykkelig barndom – hennes far hadde psykotiske perioder med irrasjonell oppførsel og hennes mor hadde rykte på seg for å være løsaktig. Det sies at Katherine og hennes søsken ofte var kledd i filler og at de ikke fikk nok mat.

Dronning[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1413, som tolvåring, fikk hun spørsmål om giftermål fra Henrik V av England, men frieriet ble avslått og Henrik erklærte da krig mot Frankrike. Dette ledet til invasjonen av Normandie og slaget ved Agincourt, der England beseiret Frankrike. Henrik V invaderte Frankrike igjen 1417 – 1419, og erobret byen Rouen. Dette resulterte i fredsoverenskomsten i Troyes, der et av kravene var at Katherine skulle gifte sig med Henrik V – for å sikre en fred for all fremtid mellom de to landene´- og bryllupet fant sted 2. juni 1420.

I 1421 fødte Katherine en sønn, den kommende Henrik VI av England. Året etter, 1422, ble den unge Katherine enke da ektefellen døde av dysenteri på slottet Vincennes rett utenfor Paris.

Owen Tudor[rediger | rediger kilde]

Noen år etter ektefellens død giftet Katherine seg i hemmelighet med Owen Tudor, en fattig adelsman fra Wales. Owen Tudor hadde først tjent som page hos hennes sønn, og kom senere til å ta seg av enkedronningens garderobe og juveler (hans offisielle tittel var Clerk of the Wardrobe).

Katherine og Owen Tudor fikk fem barn sammen, blant annet Edmund Tudor, som ble far til Henrik VII av England, den første regenten av Huset Tudor. Det ble ansett som utilbørlig at enken efter Englands konge hadde giftet seg på nytt med en fattig waliser, og i 1436 ble barna tatt fra henne. Katherine ble tvunget til å gå i kloster, der hun døde i barselseng i januar 1437.

Etter sin død[rediger | rediger kilde]

Samuel Pepys (16331703) forteller i et dagboknotat fra 1669 at han i Westminster Abbey fikk forevist den balsamerte kroppen til Katherine av Valois, som han kysset på leppene som var bevart, selv om hun døde i 1437. Katherine var blitt gravd opp igjen under restaureringsarbeider i 1502, og ble en attraksjon i katedralen, inntil liket hennes var så medtatt av all oppmerksomheten at hun ble begravd igjen i 1878.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]