Owen Tudor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Owen Tudors våpen

Owen Tudor (Owen ap Meredydd), (født ca. 1400, død 2. februar 1461), var en fattig, walisisk adelsmann, hvis slekt hadde fått sine familieeiendommer konfiskert av engelskmennene i 1412.

Han tok morfarens navn (Tudor ap Goronwy) og bega seg til England og den unge Henrik VI av Englands hoff, der han fikk tjeneste som page. Owen Tudor, som før øvrig ble ansett for å være samtidens stiligste mann, steg i gradene og ble Clerk of the Wardrobe hos den unge kongens mor, enkedronning Katherine av Valois, enken etter Henrik V av England. I Owens arbeidsoppgaver inngikk å vokte juvelene hennes og bestille stoff til hennes garderobe. De to ble forelsket i hverandre. En historie forteller at Owen Tudor fikk beskjed om å danse for enkedronningen. Han kom til å vingle og falt rett i fanget hennes og den måten som Katherine reagerte på denne "intimitet" fikk ryktene om at de hadde et forhold til å florere.

Owen Tudor og Katherine giftet sig i all hemmelighet og fikk fem barn sammen, tre sønner og to døtre. Ekteskapet ble ikke sett på med bilde øyne av de ledende i England og i 1436 ble moren fratatt barna og hun selv ble tvunget i kloster. Owen Tudor ble satt i fengsel, men klarte å rømme derfra. Han kom på et senere tidspunkt til å delta i rosekrigene og var tilhenger av Henrik V.

I slaget ved Mortimer ble han tatt til fange den 4. februar 1461 og halshugget på befaling av Edvard av York (den kommende Edvard IV av England).

Owen Tudor var far til Edmund Tudor og farfar til Henrik VII av England, den første regenten av Huset Tudor.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]