Hopp til innhold

Jason Voorhees

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Voksfigur av Jason Voorhees

Jason Voorhees er en fiktiv figur som står sentralt i skrekkfilm-serien Fredag den 13., best kjent som kun Jason.

Han kjennetegnes ved bruken av ishockey-masken han bruker i filmene.

Jason Voorhees
Jason Voorhees.

Handlingsreferat

[rediger | rediger kilde]

Jason Voorhees gjorde sin første film-opptreden i den originale Fredag den 13de fra 1980. Selv om Jason aldri var noen sentral karakter i den originale filmen, var han fremdeles katalysatoren for filmens handling. Hans mor, Fru. Voorhees, filmens viktigste antagonist, ønsker hevn etter sønnens drukning, som hun klandrer de uansvarlige rådgiverne ved en sommerleir for. Jasons andre opptreden var i oppfølgeren, Friday the 13th Part 2 fra 1981. Det viser seg at Jason fremdeles lever, og en nå voksen Jason ønsker hevn over de som drepte moren hans i den originale filmen.

Jason vender tilbake til innsjøen Crystal Lake. Han bor der som en eremitt, og beskytter området fra alle inntrengere. Fem år senere ankommer en ny gruppe tenåringer for å sette opp en ny sommer-leir. Men de blir myrdet en etter en av Jason Voorhees, som bruker en sekk over hodet for å gjemme ansiktet og skjule sin egentlige identitet. Ginny (spilt av Amy Steel), den eneste overlevende, oppdager en liten hytte i skogen bygd rundt det avskårne hodet til fru Voorhees og omgitt av en rekke døde personer. Ginny slåss mot Jason og slår en machete gjennom hans skulder.

Ginny blir deretter ført vekk fra området i en ambulanse. I Friday the 13th Part III fra 1982 stikker Jason (spilt av Richard Brooker) av, men han er hardt skadd etter hendelsene i den forrige filmen. Samtidig vender Chris Higgins (spilt av Dana Kimmell) tilbake til sin familie-eiendom, sammen med noen bekjente. Men Jason forsøker å drepe alle som vandrer inn på en låve hvor han gjemmer seg. Han begynner å bruke en hockey-maske fra et drapsoffer for å skjule ansiktet sitt, før han forlater gjemmestedet sitt for å drepe alle de andre innbyggerne i området.

Friday the 13th: The Final Chapter fra 1984 fortsetter historien, med en nå antatt død Jason Voorhees som blir funnet av politiet. Jason blir tatt med til et likhus. Men Jason våkner plutselig, dreper flere personer og forsøker å finne veien tilbake til Crystal Lake. En gruppe tenåringer som leier et hus i nærheten, blir også offer for Jason. Jason oppsøker deretter Trish (spilt av Kimberly Beck) og Tommy Jarvis (spilt av Corey Feldman), men Trish distraherer Jason, og Tommy angriper ham med en machete. Friday the 13th: A New Beginning fra 1985 følger Tommy Jarvis, som ble innlagt ved psykiatrisk sykehus etter hendelsene fra Friday the 13th: The Final Chapter.

Jasons kropp ble angivelig kremert etter at Tommy Jarvis drepte ham. Men Roy Burns (spilt av Dick Wieand) bruker Jason's identitet og begår en rekke mord. I denne filmen vises Jason bare gjennom Tommys drømmer eller hallusinasjoner. I Friday the 13th Part VI: Jason Lives fra 1986, stikker Tommy av fra en psykiatrisk institusjon. Han besøker Jason's grav, men oppdager at Jasons kropp aldri ble kremert. I stedet ble kroppen begravet ved en kirkegård i nærheten av Crystal Lake. Når Tommy forsøker å ødelegge kroppen hans, gjenopplives Jason (spilt av C. J. Graham) ved et uhell. Jason vender deretter tilbake til Crystal Lake, som i mellomtiden har blitt omdøpt til Forest Green. Tommy forsøker å lokke Jason tilbake til innsjøen hvor han nesten druknet som barn, og Tommy planlegger å lenke ham fast til en stor stein på bunnen av innsjøen.

I Friday the 13th Part VII: The New Blood fra 1988 kommer Jason (spilt av Kane Hodder) seg løs. Jason begynner å drepe flere som nå er bosatt i nærheten av Crystal Lake. I Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (fra 1989) kommer Jason igjen tilbake fra graven, brakt til live igjen på grunn av en undervannskabel. Jason følger deretter etter en gruppe studenter i løpet av deres klassetur til Manhattan. I filmen Jason Goes to Hell: The Final Friday (fra 1993) etter enda en uforklarlig oppstandelse, vender Jason tilbake til Crystal Lake - hvor han nå blir jaktet av FBI-agenter. FBI planlegger å drepe Jason for å bli kvitt Jason for godt, men dette viser seg å være langt vanskeligere enn først antatt. Men Jason blir knivstukket av sin niese Jessica Kimble (spilt av Kari Keegan) og han havner i Helvete.

Jason X fra 2001 var Kane Hodders siste forestilling som Jason Voorhees. Handlingen begynner i 2010, og Jason har kommet tilbake etter enda en uforklarlig oppstandelse. Jason ble tatt til fange av den Den amerikanske regjeringen i 2008, og de eksperimenterte på Jason ved et hemmelig forskningsanlegg. Det blir fastslått at Jason har re-generative evner, og en rekke forsøk på å henrette Jason har allerede vist seg mislykket. Jason forsøker å stikke av, og i denne prosessen dreper han en rekke mennesker. Men Jason blir fryst ned, sammen med den eneste andre overlevende, Dr. Rowan.

En gruppe studenter, 445 år senere, oppdager Jason's kropp. På et romfartøy til en annen planet tiner Jason opp igjen og begynner å drepe hele mannskapet. Underveis blir han forsterket av nanoteknologi, som gir ham en nesten ugjennomtrengelig kropp av metall. Filmen Freddy VS. Jason (fra 2003) var en crossover-film. Jason må slåss mot Freddy Krueger (spilt av Robert Englund) fra A Nightmare on Elm Street, en overnaturlig morder som myrder mennesker i deres drømmer. Freddy Krueger ønsker å gjenopplive Jason (spilt av Ken Kirzinger) fra Helvete og sender Jason til byen Springwood for å skape panikk og frykt.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Skuespillere som har spilt Jason Voorhees:

  • Ari Lehman (som barn)
  • Warrington Gillette
  • Steve Daskewisz
  • Richard Brooker
  • Ted White
  • Tom Morga
  • C. J. Graham & Dan Bradley
  • Kane Hodder
  • Ken Kirzinger
  • Derek Mears
Autoritetsdata