Machete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For actionfilmen fra 2010, se Machete (film)
Moderne machete.

Machete er et større redskap som blir brukt til kutting og oppdeling. Bladet er vanligvis 50–60 cm langt, og gjerne ikke mer enn 3 mm tykt.

Det vanligste bruksområdet for en machete er å kutte seg gjennom tykk vegetasjon, men kan også brukes som et angrepsvåpen.

Kulturelle variasjoner[rediger | rediger kilde]

Den swahilske tapanga er en variant som blir brukt i Øst-Afrika. Bladet er gjerne bredere enn på en vanlig machete.

I Hongkong er macheten et populært redskap blant Triadene. Den blir ofte referert til som «vannmelonkniven».

Filippinene er bolo et svært likt redskap, men ikke helt det samme. Bladet på en bolo er enda større før tuppen og gjør den mye mer egnet til kutting. Boloen ble brukt som våpen mot spanjolene og senere i Den filippinsk-amerikanske krig.

I det sydlige Brasil blir macheten hyppig brukt av de innfødte. Den blir brukt til å lage veier i jungelen, og ble også brukt i kampene mot det Brasilianske Imperiet i farrapokrigen.

Bruk som et våpen[rediger | rediger kilde]

I mange tropiske land blir macheten ofte brukt når et folk eller en stamme skal gjøre opprør mot sine undertrykkere. Dette er grunnen til at våpenet har fått kallenavnet «den fattige manns sverd». Ofte var dette det eneste våpenet som slaver hadde tilgjengelig, ettersom de brukte det til å kutte opp sukker og andre jordbruksprodukter. Macheten ble brukt av Interhamwe-militsen i det store folkemordet i Rwanda. På Filippinene var deres versjon av kniven, boloen, så suksessfull at den i dag blir brukt av den filippinske hæren.

Ofte har navnet huggert blitt brukt for å omtale macheten. Fordi macheten først og fremst er et jordbruksredskap blir det feil å omtale den som en huggert.

Stål[rediger | rediger kilde]

Det er svært viktig at macheten består av et hardt stål ettersom den ofte har tøffe bruksområder og et svært tynt blad. Medium til høyt karbonstål som 1050 til 1095 er godt egnet. De beste machetene bruker 1095 ettersom det er svært lett å få dette skarpt. Man bør unngå rustfrie macheter da dette stålet er svært spakt og lett å brekke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]